Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року (Інтерв’ю начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Олександра Крупи)

Дата: 30.05.2024 16:53
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Олександре Володимировичу, скажіть, будь ласка, за яких умов проводиться автоматичний  перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам?

Щороку органи Пенсійного фонду проводять з 1 квітня автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунку пенсії проведено тим пенсіонерам, які на 1 березня 2024 року, набули право на його проведення, тобто:

  • після призначення або попереднього перерахунку пенсії  продовжували працювати і набули не менше як 24 місяці страхового стажу – визначається найбільш вигідний варіант перерахунку: з дорахуванням стажу або стажу і заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії;
  • після призначення або попереднього перерахунку пенсії  продовжували працювати і набули менше 24 місяців страхового стажу, але пройшло не менше 2 календарних років - з дорахуванням лише набутого страхового стажу.

При проведенні зазначеного перерахунку страховий стаж та заробітна плата враховуються за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

А з якої дати проведено зазначений перерахунок пенсії?

Перерахунок пенсій згідно частини 4 статті 42 Закону пов'язаний із набуттям працюючою особою страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Страховий стаж згідно статті 24 Закону – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Враховуючи, що з 1 січня 2021 року запроваджено щоквартальне подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб, тому дані про страховий стаж застрахованих осіб за перший квартал 2024 року відобразились у реєстрі застрахованих осіб лише у середині другого кварталу. Враховуючи, що на 1 квітня 2024 року даних про страховий стаж та заробітну плату за січень-лютий 2024 року у реєстрі ще не було, тому автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проведено після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період. Дата, з якої  проводиться перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, це – 1 квітня 2024 року. Виплату перерахованих пенсій буде проведено у червні у встановлені пенсіонерам дати виплати з доплатою за  квітень і травень.

Скажіть, будь ласка, кому проведено перерахунок з 1 квітня?

Відповідь. З 1 квітня пенсії автоматично перераховані пенсіонерам, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки, та які є отримувачами пенсій:

  • за віком, по інвалідності, в тому числі, обчислені в розмірі пенсії за віком;
  • за вислугу років при умові, що станом на 01.04.2024 досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Які ж пенсії не підлягають перерахунку з 01.04.2024?

Відповідь. Перерахунку з 1 квітня 2024 року не підлягають пенсії, розмір яких  після 01.04.2022 перераховувався за зверненнями осіб відповідно до ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (з дорахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії), або проводився після цієї дати перехід з одного виду пенсії на інший.

Крім того, перерахунку не підлягають пенсії за вислугу років до досягнення особами пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

До відома. Цьогоріч перерахунок пенсій з урахуванням збільшеного стажу відбувся для 31,9 тис. працюючих пенсіонерів (або 35,1% від загальної кількості працюючих пенсіонерів). Із загальної кількості перерахованих пенсій для 8,6 тис. осіб (або 27 %)  проведено перерахунок і з врахуванням заробітної плати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь