A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Державна податкова служби інформує. Триває деклараційна кампанія доходів громадян, отриманих у 2023 році!

Дата: 28.02.2024 08:23
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

Головне управління ДПС у Хмельницькій області (Городоцька ДПІ) інформує про те, що з 01.01.2024 року розпочато деклараційну кампанію доходів громадян, отриманих у 2023 році.

Нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) та інструкція щодо її заповнення, оновлена та затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873.

Відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України (далі – Кодекс) обов’язок щодо подання податкової декларації у платників податків виникає при отриманні:

  • окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п. п.168.1.3 п.168.1 ст.168 Кодексу);
  • доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п. п.168.2.1 п.168.2 ст.168 Кодексу);
  • іноземних доходів  (п. п. 170.11.1 п.170.11 ст.170 Кодексу).
  • від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст.177 Кодексу);
  • від здійснення незалежної професійної діяльності (ст.178 Кодексу).
  • та в інших випадках, передбачених Кодексом; 

 Також зобов’язані подати декларації:

  • іноземці, які за результатами звітного року набули статус у резидента України, які мають відобразити у податковій декларації доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п.170.10.4 п.170.10 ст.170 Кодексу);
  • платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п.179.3 ст.179 Кодексу). 

Водночас, громадяни, які мають право на податкову знижку подають податкову декларацію.

Платники податків мають право подати податкову декларацію в електронній формі на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків.

Для зручності платників в особистому електронному кабінеті розміщено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», що надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації на підставі даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати податкову декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Кодексом передбачено, що податкова декларація подається в наступні терміни:

Граничні терміни подання   податкової декларації

Категорія платників податку

до 01 травня року, наступного за звітним*

громадяни

до 01 травня року, наступного за звітним*

фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування)

до 01 травня року, наступного за звітним*

фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність

протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням*

фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності

не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду

резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання

до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним

фізичні особи, у яких є право на податкову знижку

 

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п.49.20 ст.49 Кодексу).

Важливо! За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п.п. 170.11.2 п.170.11  ст.170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації  до 31 грудня року, наступного за звітним.

Граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік:

* до 01 серпня 2024 року – для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність; 

* протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) – для фізичних осіб – підприємців та для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування). 

Платник податку – фізична особа, який зобов’язаний подати податкову декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за кодами бюджетної класифікації:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування». 

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків відповідно до адміністративно-територіального устрою України оприлюднена на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/).

Інформація щодо оподаткування окремих видів доходів, з отриманням яких в платників  виникає обов’язок щодо подання податкової декларації або звільнення від її подання. буде висвітлена в наступних публікаціях в рубриці «Декларування доходів громадян».

 

Наталія Хорошова, начальник Городоцької ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь