Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Шахрайство в інтернеті

Дата: 05.02.2024 15:03
Кількість переглядів: 149

Фото без опису

В період повномасштабної війни в Україні стало особливо поширеним шахрайство в Інтернеті. Шахраї використовують ситуацію, щоб наживатися на людях, які переживають стрес і емоційне виснаження, вигадуючи нові злочинні схеми.

Це один із видів шахрайства, яке полягає у  заволодінні майновими правами або майном за допомогою зловживання довірою або обману (ст. 190 КК України).

Упродовж 2023 року прокурорами Волочиської окружної прокуратури за місцем дислокації в м. Городок здійснювалось процесуальне керівництво у  64 кримінальних проваджень за фактами шахрайств, з яких 21 – розпочато упродовж 2023 року.

З початку поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості та розпочато досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях за фактами шахрайств.

Так, основним способом вчинення шахрайських дій є дзвінки від нібито представників банку, які під приводом збільшення кредитного ліміту, проведення переідентифікації, блокування/розблокування картки, несанкціонованого зняття чи перерахунку коштів, отримують реквізити картки, або ж створюють умови за яких потерпілі особисто переводять кошти на їх рахунки.

Окрім того, поширеною схемою заволодіння майном шахрайським способом,  є купівля-продаж неіснуючих товарів в інтернет-магазинах, через онлайн-платформу OLX, соціальні мережі та месенджери. Шахраї створюють фальшиві інтернет-магазини або оголошення про продаж товарів за низькими цінами. Коли потерпілий оплачує товар, шахраї зникають.

Так, вироком Городоцького районного суду від 14.12.2023 до 3 років обмеження волі засуджено місцевого жителя, який упродовж 2022-2023 років з метою власного збагачення організував незаконну схему шахрайського заволодіння грошовими коштами шляхом фіктивного продажу газових плит в мережі Інтернет за допомогою створених ним оголошень на веб-сайті «olx.ua». Не маючи відповідних товарів та не маючи наміру виконувати зобов’язання з продажу товарів побутового призначення чоловік шляхом обману заволодів грошовими коштами 33 потерпілих, які використав на власні потреби.

Шахрайства також вчиняються шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах та в Telegram-каналах під виглядом оформлення соціальних виплат від держави, міжнародних організацій, благодійних фондів та інших.

На фоні зростання різноманітності шахрайських схем та збільшення кількості випадків вчинення інтернет-шахрайств необхідно  насамперед бути пильними та дотримуватись загальних правил безпеки в інтернеті: не робити передоплату у неперевірених інтернет-магазинах, за можливості користуватися послугою післяплати, не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код, не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах, не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку, не переводити кошти особам, які вимагають їх для допомоги вашим близьким особам, що нібито потрапили у біду.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, зверніться до правоохоронних органів.

Заступник керівника окружної прокуратури Віталій ПРОКОПЧУК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь