A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Чим небезпечний дефіцит йоду і як запобігти його нестачі?  

Дата: 16.01.2024 09:54
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

Йод необхідний людині протягом усього життя. А його нестача в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення розумової активності й обміну речовин у дорослих.    

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Йод — це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.

Наслідки нестачі йоду в організмі: відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; збільшення щитовидної залози (зоб); затримка росту в дітей; затримка інтелектуального розвитку в дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей у майбутньому); неонатальний гіпотиреоз; рак щитовидної залози; погіршення пам’яті, слуху; підвищення холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; відчуття холоду; різке зниження чи підвищення маси тіла; набряки; випадіння волосся тощо.

У зоні найбільшого ризику — Західна та Північна Україна, де споживання йоду найменше.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5% — через кишківник.

За все життя людина споживає близько 3-5 г йоду — приблизно одну чайну ложку.

Профілактика йододефіциту

Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Щоби знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Цей метод - економічний, дешевий, простий.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину.

Загалом, людина звикла до органічного йоду з дитинства. Він потрапляє в наш організм з молоком матері, м’ясом, яйцями, рибою, молоком корови, кози. Всі продукти тваринного походження містять органічний йод. Вживаючи харчові продукти, які містять органічний йод, людина не ризикує. Навіть з’ївши багато йодовмісних продуктів  передозування йодом не буде/

У горіхах, як і в насінні соняшнику, мікроелементів дещо більше, ніж в інших рослинних продуктах. Тому не варто нехтувати народними методами лікування. Також варто їсти журавлину. Вона лідер за вмістом йоду серед ягід. Корисним є і морс, компоти, настоянки із цієї ягоди. Ще одне перевага журавлини – напої із неї сприяють нормалізації тиску.
Прекрасним напоєм є узвар із груш чи інших сухофруктів.

Спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок)   нагадують  вам, що обов`язок кожної людини – уважно слідкувати за своїм здоров`ям! Будьте здорові!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь