Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Правила безпечного харчування великих груп людей

Дата: 02.01.2024 15:54
Кількість переглядів: 120

Фото без описуСпеціалісти Хмельницького районного управління (Городок) Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області вкотре нагадують, що недотримання належних гігієнічних норм несе в собі загрозу поширення збудників гострих кишкових інфекцій, про це завжди мають пам'ятати організатори харчування великої кількості людей.

Персоналу, який залучений до технологічних процесів, необхідно дотримуватися простих гігієнічних правил:

  • мити руки перед початком роботи, після кожного технологічного процесу чи забруднення, відвідування вбиральні;
  • використовувати та регулярно змінювати одноразові рукавички;
  • носити чистий змінний одяг, який знімається при відвідуванні вбиральні та при виході з виробничого приміщення;
  • утримуватись від роботи за наявності симптомів кишкових інфекцій, респіраторних захворювань, запальних процесів і порізів на руках.

Важливо розділити у часі або приміщеннях процеси роботи з сировиною та готовими до споживання харчовими продуктами, холодними та гарячими стравами!

Під час приготування страв необхідно:

  • використовувати окремі обробні дошки, ножі та інший кухонний інвентар для сирих і готових харчових продуктів;
  • окремо приймати та зберігати харчові продукти;
  • надавати перевагу стравам, які проходять термічну обробку до повної готовності, а також промисловій продукції;
  • не використовувати м’ясні, рибні, овочеві консерви (у тому числі з дикорослими грибами) домашнього виготовлення;
  • зберігати продукти одразу після приймання необхідно в холодильнику за належної температури;
  • зберігати харчові продукти, у тому числі готові страви, в умовах, що забезпечують їх захист від забруднення;
  • зберігати готові страви окремо від неперероблених і частково перероблених харчових продуктів, реалізовувати в день приготування.

Приміщення, де відбувається процес обробки продуктів і приготування їжі, варто прибирати не менше 2 разів на добу. Прибиральний інвентар повинен бути різним для приміщень, де готують їжу, складських приміщень і для вбиралень.

Під час забезпечення харчування слід надавати пріоритет одноразовому або індивідуальному посуду.

У разі організації миття та дезінфекції посуду для великих груп, слід застосовувати посудомийні машини або мити посуд із використанням мийних засобів. У випадку миття посуду вручну, необхідно дотримуватись триетапної обробки:

  • миття водою не нижче +40°С з додаванням мийних засобів;
  • миття водою не нижче +40°С з додаванням 1 половини кількості мийних засобів, що була використана на першому етапі;
  • ополіскування водою не нижче +65°С.

Для приготування страв використовуйте виключно чисту питну воду з централізованого водопроводу, артезіанських свердловин, інших перевірених джерел з відповідним лабораторним контролем або бутильовану.

Варто забезпечити видалення харчових відходів з приміщення, в якому наявні харчові продукти, якомога швидше, не рідше 1 разу на день!

 

Завжди пам'ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж лікувати наслідки! Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь