A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад упродовж І півріччя 2023 року

Дата: 11.07.2023 12:25
Кількість переглядів: 248

Фото без опису

Упродовж І півріччя 2023 року Волочиською окружною прокуратурою у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

З метою реалізації функцій, передбачених ст. 131-1 Конституції України, на території  Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад, концентрувались зусилля окружної прокуратури.  

Так, упродовж січня-червня 2023 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 500 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

Процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 35 кримінальних провадженнях, в тому числі 1 – з угодою про визнання винуватості.

В ході здійснення процесуального керівництва, прокурорами надано 46 письмових вказівок слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, скасовано 7 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Крім цього, упродовж І півріччя 2023 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано публічне обвинувачення в суді у 33 кримінальних провадженнях, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 19. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

Так, за публічного обвинувачення прокурорів Волочиської окружної прокуратури 15.05.2023 Хмельницьким міськрайонним судом до 8 років позбавлення волі засуджено місцевого жителя за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого.

Прокурорами в суді доведено винуватість місцевого жителя, який 30.05.2022 у вечірній час прийшов на господарство 74-річного жителя м. Городок з метою отримання у нього грошових коштів за виконану напередодні роботу по порізці дров на господарстві та за ремонт зламаної під час порізки дров бензопили. Перебуваючи на подвір’ї господарства чоловік розпочав суперечку із потерпілим після того, як той відмовився надавати грошові кошти та почав виганяти його з господарства. Під час суперечки чоловік, розуміючи, що потерпілий є особою похилого віку та не зможе чинити йому активний фізичний опір, умисно наніс декілька ударів кулаками обох рук в обличчя потерпілому, внаслідок яких останній не втримався на ногах та впав з висоти власного зросту на землю. Однак, чоловіка цей факт не зупинив, і підійшовши до потерпілого, який перебував в положенні лежачи на землі, він в хаотичному порядку умисно наніс потерпілому удари ногами та кулаками обох рук по тулубу. За вказаних обставин чоловік умисно спричинив потерпілому травми голови, численні переломи ребер із пошкодженням внутрішніх органів. Після цього, чоловік переніс потерпілого у будинок, де залишив його лежачим на підлозі у коридорі, зачинив вхідні двері будинку з внутрішньої сторони та покинув приміщення будинку через вікно в одній з кімнат. Від отриманих тілесних ушкоджень потерпілий помер.

Упродовж І півріччя 2023 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок проведено 2 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 2 документи реагування, які розглянуто та задоволено.

Окрім того, упродовж січня-червня 2023 року працівниками забезпечено участь при розгляді 7 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 2023 року пред’явлено 19 позовних заяв на загальну суму 24 млн. 673 тис. грн, з них: 17 – на суму 22 млн. 350 тис. грн розглянуто та задоволено, 2 позовних заяви на загальну суму 2 млн. 323 тис. грн, перебувають у провадженні суду.

Окрім того, упродовж 2023 року забезпечено реальне виконання 12 судових рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури на суму понад 422 тис. грн, повернуто земель загальною площею понад 11 га.

До прикладу, у цьому році окружною прокуратурою пред’явлено 5 позовних заяв до Городоцького районного суду в інтересах держави до громадян російської федерації про конфіскацію 7 земельних ділянок загальною площею близько 10 га вартістю понад 260 тис. грн.

Встановлено, що 5 громадян російської федерації, отримавши у прядку спадкування землю на території Городоцької та Сатанівської ОТГ, ігноруючи вимоги земельного законодавства України, упродовж року з дня оформлення права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, не відчужили їх та передали в оренду сільськогосподарським підприємствам з одержанням доходів від оренди.

Також, пред’явлено 2 позовних заяви про зобов’язання повернення громадянина та фермерське господарство 2 земельних ділянок площею 12 га,  вартістю 2 млн. 323 тис. грн на користь громади, які надавалися у користування для сінокосіння та випасання худоби, однак використовувалися не за цільовим призначення, зокрема для вирощування сільськогосподарської продукції.

У свою чергу, пред’явлено 1 позовну заяву про визнання недійсним рішення, зобов’язання повернути земельну ділянку, скасування державної реєстрації земельної ділянки, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Встановлено, що зазначену земельну ділянку на підставі спірного рішення органу місцевого самоврядування передано громадянину для ведення особистого селянського господарства в порядку безоплатної приватизації.

Однак, вивченням питання законності передачі у власність вказаної земельної ділянки встановлено, що така відноситься до земель водного фонду, що підтверджено відомостями Публічної кадастрової карти України, інформацією ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області та Регіональним офісом водних ресурсів у Хмельницькій області, як наслідок не може бути передана у приватну власність громадянина.

Рішенням Городоцького районного суду задоволено позовну вимогу прокуратури в частині зобов’язання відповідача повернути земельну ділянку водного фонду площею 2 га вартістю 20 млн. 855 тис. грн.

Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 3 кримінальних проваджень: 2 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин та 1 – у сфері охорони навколишнього природного середовища.

До суду направлено обвинувальний акт в 1 кримінальному провадженні в бюджетній сфері, 2 обвинувальних акти в сфері земельних відносин, 1 – у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Окрім того, активна позовна діяльність здійснювалась окружною прокуратурою у сфері захисту прав дітей.

Зокрема, 03.03.2023 до Господарського суду Хмельницької області пред’явлено позовну заяву в інтересах Городоцької міської ради, відділу освіти, молоді та спорту Городоцької міської ради до ТОВ «Хмельницькоенергозбут» про визнання недійсними додаткової угоди та комерційних пропозицій до договору, стягнення 644047,55 грн надмірно сплачених коштів. Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 08.06.2023 позовна заява задоволена в повному обсязі.

Також, у поточному році забезпечено виконання 1 рішення суду в сфері охорони дитинства, а саме: виконано рішення Господарського суду Хмельницької області від 26.10.2021, залишеного без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.05.2023 до ПП «Аграрна компанія 2004», Клинівської ЗОШ І-ІІІ ступенів про зобов’язання звільнити земельну ділянку площею 50 га вартістю 3600 тис. грн. 

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

 

Керівник Волочиської окружної прокуратури Сергій СТЕЦЮК

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь