Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Стихійна торгівля –небезпека для здоров’я!

Дата: 26.06.2023 16:30
Кількість переглядів: 339

Фото без опису

Останнім часом почастішали випадки щодо надходження звернень пов’язаних зі стихійною торгівлею продукції тваринного походження (молока, молочних продуктів, а особливо м’яса). Цьому сприяє в першу чергу попит самих споживачів, завдячуючи дещо нижчими цінами в порівнянні з законним обігом, а також певною зручністю розташування. 

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

Спокушаючись на швидко-доступне придбання начебто домашньої продукції, громадяни не замислюються над тим, в якій мірі наражають себе та своїх близьких на небезпеку зашкодити здоров’ю.  Варто звернути увагу, що під час реалізації дана продукція не захищена від вуличних пилу та бруду, від автомобілів та перехожих.

Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші.

Реалізатор такої продукції повинен усвідомлювати взяту на себе відповідальність та враховувати всі ризики для здоров’я населення, спричинені внаслідок вуличної торгівлі.

Зауважимо, що стихійна торгівля заборонена в Україні. Особливу небезпеку в стихійній торгівлі становлять не досліджені продукти тваринного походження.

 Відповідно до п.1. ст. 37 Закону України «Про основні принципи і вимоги до безпечності харчових продуктів» забороняється, ‑ продаж харчових продуктів власного домашнього виробництва не на агропродовольчих ринках. Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім спеціалізованих магазинів, є ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія веет. санекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується і надає продавцю експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Недопущення торгівлі у невстановлених місцях відповідно до Законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування. Відповідно до статті 160 КУпАП торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах,  під’їздах, скверах та інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

Для припинення розгортання осередків стихійної торгівлі звертаємося до всіх громадян Сатанівської територіальної громади із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі! 

Виникненню стихійної торгівлі сприяє не лише соціально-економічне становище в країні, а й те, що громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків.

Зважаючи на вище викладені факти, фахівці Хмельницького районного управлвння ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області м. Городок попереджають, що придбавши продукти харчування в місцях стихійної торгівлі ви тим самим ставите під загрозу своєжиття та своїх рідних.

Держпродспоживслужба м. Городок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь