Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Встановлення інвалідності військовослужбовцям та призначення грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю

Дата: 08.06.2023 11:12
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

Як отримати направлення на МСЕК?

Після стаціонарного лікування у закладі охорони здоров’я військовий має обов’язково отримати довідку військово-лікарської комісії, виписний епікриз, свідоцтво про хворобу. 

У медроті військової частини треба взяти направлення на МСЕК. У ньому має бути вказаний строк служби. Якщо військова частина не видала цей документ, потрібно написати рапорт на ім’я командира військової частини з проханням видати його. У разі, якщо особа вже звільнена з військової служби, таке направлення потрібно брати у ТЦК СП.

У районній лікарні або місцевому воєнному госпіталі треба звернутися до профільного лікаря (травматолог, невропатолог тощо) з проханням скликати МСЕК.

   Приклад рапорту на проходження МСЕК та заяви до ТЦК та СП з проханням видачі направлення на МСЕК 

Чи можна продовжувати службу після отримання інвалідності? 

Так, за власним бажанням військовослужбовець може продовжувати військову службу (навіть у разі ампутації). У разі, якщо особа визнана непридатними до військової служби, то може продовжити службу на одній з посад, передбачених Наказом МОУ 14.08.2018  № 410.

Куди подавати заяву на отримання ОГД діючим військовослужбовцям

 ОГД виплачується лише у разі встановлення інвалідності або відсотку втрати працездатності за рішенням МСЕК.

Заяву та пакет документів подають через уповноважену особу у військовій частині або самостійно до Комісії з питань нарахування та виплати одноразової грошової допомоги у звяʼзку з отриманим пораненням відповідного силового відомства.

Куди подавати заяву на отримання ОГД звільненим військовослужбовцям

У такому разі заяву можна подати через ТЦК та СП.

Які документи треба долучити до заяви

   До заяви додають такі документи:

  1. Копія паспорта;
  2. Копія ідентифікаційного номера платника податків;
  3. Копія документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане з учиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком учинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного нанесення собі тілесного ушкодження;
  4. Копія постанови ВЛК;
  5. Оригінал довідки МСЕК;
  6. Копія реквізитів банківського рахунку.

Розміри ОГД

Розміри одноразової грошової допомоги мають привʼязку до прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року. Станом на 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684 грн. 

Розміри допомоги передбачені такі:

1 група інвалідності - 400 кратних прожиткових мінімумів - 1 073 600 грн 

2 група інвалідності - 300 кратних прожиткових мінімумів - 805 200 грн

3 група інвалідності - 250 кратних прожиткових мінімумів - 671 000 грн

 У разі встановлення частки втрати працездатності максимальний розмір ОГД становить 70 кр. прожитковий мінімум для працездатних осіб – 187 880 грн, обраховується сума залежно від відсотку втрати працездатності.

Коли група інвалідності встановлюється довічно?

Військовослужбовцям, які під час захисту Батьківщини отримали поранення пов'язані з ампутацією чи іншими необоротними (ті які не змінюються) порушеннями функціями органів та інших систем організму група інвалідності встановлюється без встановлення переогляду, тобто довічно.

Група інвалідності встановлюється на ступінь вище визначених законодавством критеріїв встановлення групи інвалідності, але не вище I групи.

Переогляд з метою зміни (підвищення) групи інвалідності відбувається на підставі особистої заяви особи з інвалідністю або її законного представника у разі настання змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду.

Порядок оскарження рішення МСЕК

Особа має право подати протягом місяця після одержання висновку комісії письмову заяву до центральних міських комісій або до комісії, в якій оглядалися, чи до відповідного управління охорони здоров'я. Вони протягом трьох днів після надходження відповідного запиту мають надіслати всі наявні документи на розгляд обласної, центральної міської комісії, яка протягом місяця повторно оглядає вас і ухвалює рішення.

Оскаржити рішення МСЕК або ВЛК можна шляхом подачі позовної заяви до суду. Строк подачі - протягом шести місяців від дня, коли ви дізналися або повинні були дізнатися про порушення свого права (з дня, коли висновок був виданий установою).

Якщо термін перевищує шість місяців, суду необхідно буде надати підтвердження поважних причини, які завадили звернутися до суду раніше (довідка про участь у бойових діях, або проходження військової служби).

Єдиного зразка позовної заяви не існує, оскільки позовні вимоги у кожному конкретному випадку можуть різнитися, крім того, часто позови щодо оскарження МСЕК необхідно доповнювати відповідними клопотаннями. Тому у процесі оскарження постанов МСЕК через суд рекомендуємо звертатися до юриста або адвоката.

Інформація підготовлена сектором «Городоцьке бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Хмельницького місцевого центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

(м. Городок, вул. Грушевського буд. 49, тел.: (03851) 3-09-21)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь