Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Що потрібно знати про вірусний гепатит А

Дата: 22.05.2023 16:33
Кількість переглядів: 183

Фото без описуВірусний гепатит А  (старі назви – катаральна жовтяниця, хвороба Боткіна)– гостре небезпечне інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується симптомами загальної інтоксикації та переважним ураженням печінки та травного тракту. Захворювання хоч і неприємне, але виліковне.

Що викликає захворювання? Вірус гепатиту А, який дуже стійкий у довкіллі і може тривалий час зберігатися на харчових продуктах, у воді, дуже добре переносить заморожування. Вірус тривалий час може жити у воді — аж до 10 місяців, але після кип’ятіння він легко руйнується протягом 5 хвилин. Якщо людина перехворіла на гепатит А, імунітет до хвороби виробляється на все життя. 

Основні симптоми вірусного гепатиту А? Підвищення температури тіла, помірні болі в животі, можлива нудота та блювота. Через кілька днів з’являються ознаки жовтяниці: пожовтіння шкіри та слизових, темна сеча, світлий кал. Можливий розвиток без жовтяничних форм хвороби.

Хто може бути джерелом інфекції?   Джерело інфекції – хвора людина, найчастіше це людина, яка хворіє на легкі, атипові, безжовтяничні форми, з якими продовжує відвідувати організовані осередки (навчається, ходить на роботу, відвідує масові заходи, ринки, магазини та інші місця скупчення людей).  Найбільші ризики підхопити вірус виникають при недотриманні санітарно-побутових норм та порушенні правил особистої гігієни.

Якими шляхами передається хвороба? Контактно-побутовим шляхом через брудні руки, а також через забруднені вірусом продукти харчування та воду. Вірус гепатиту А найчастіше передається орально-фекальним шляхом — тобто, через воду, харчові продукти, випорожнення. До речі, в останніх вірус може жити до 30 діб, тому дотримання санітарно-побутових норм вкрай важливе.

Гепатит А часто називають хворобою брудних рук, тому що в повсякденних умовах він найчастіше передається через недбало вимиті руки інфікованих людей, які готують їжу для членів сім’ї чи закладів громадського харчування.

Який інкубаційний період хвороби? Від 2 тижнів до 1,5 місяця, але найчастіше – 3-4 тижні.

Які найголовніші методи профілактики? 

  • Насамперед – дотримуватися правил особистої гігієни!!!
  • Завжди мийте руки, прийшовши додому.
  • Мийте руки після відвідувань туалету.
  • Не забувайте мити руки перед прийомом їжі.
  •  Обов’язково ретельно мийте руки після відвідувань лікарні (поліклініки) та інших громадських місць.
  • Привчайте до цього своїх дітей.
  • Добре мийте під проточною водою овочі та фрукти.
  •  Не пийте воду із невідомих джерел водопостачання.
  • Краще пийте перекип’ячену чи бутильовану питну воду.
  •  Не купуйте продукти на стихійних ринках.
  • При появі перших симптомів захворювання необхідно звертатися до лікаря, не займатися самолікуванням.

Спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок)   нагадують  вам про важливість дотримання простих правил гігієни, що можуть допомогти запобігти поширенню інфекцій та зберегти ваше здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь