Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Основні правила профілактики харчових отруєнь напередодні Великодніх свят

Дата: 05.04.2023 20:06
Кількість переглядів: 260

Фото без описуНезабаром свята Воскресіння Господнього, в кожному храмі освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, сир, масло, ковбаса.

Крім того в кожному домі готуватимуть інші святкові страви до Великоднього столу, а ще гостинці на передову для наших воїнів-захисників та для внутрішньо переміщених осіб.

В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій спеціалісти Хмельницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (Городок) рекомендують дотримуватись основних простих правил.

При закупівлі харчових продуктів:

  • Купуйте продукти харчування  в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Оминайте місця стихійної торгівлі;
  • Не купуйте продукти сумнівної якості;
  • Купуючи  будь-які харчові продукти завжди перевіряйте відповідність маркування, умови зберігання та терміни придатності;
  • При купівлі фасованого харчового продукту звертайте увагу на цілісність упаковки;
  • Не купуйте продукти завчасно, особливо ті продукти, що швидко псуються;

При зберіганні харчових продуктів:

  • Дотримуйтесь умов зберігання, які зазначені на етикетці (маркуванні);
  • Належно зберігайте продукти в холодильнику (сирі та готові продукти зберігайте окремо);
  • Забезпечте відповідні температурні режими для зберігання харчових продуктів.

Готуючи страви – пам’ятайте:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, необхідно обов’язково мити руки з милом;
  • Для приготування їжі використовуйте лише питну воду;
  • Свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте питною водою;
  • Використовуйте окремий розділовий інвентар  (дошки, лотки, ножі, ложки та інш.) для обробки сирих та готових продуктів;
  • Продукти, які швидко псуються (м’ясні салати, салати до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику з дотримуючись умов зберігання;
  • Не підлягають  зберіганню  готові заправлені страви, заправляти  їх  необхідно  перед  вживанням;
  • Не вживайте  продукти та напої при найменшій підозрі  щодо їх якості;
  • Не залишайте страви зі  святкового столу для споживання на наступні дні.

Також необхідно пам’ятати, що після переходу від тривалого посту до вживання святкових страв є ризик виникнення ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, зокрема, панкреатиту, холециститу. Тому слід дотримуватись принципу поступового переходу від вживання пісних страв до святкового меню.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, слабкість, підвищення температури) – не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.

Бажаємо перемоги і  миру, спокою і добра вам та вашим близьким. Нехай ваші Великодні кошики завжди будуть повні здоров’ям та міцною вірою у світле майбутнє!

Держпродспоживслужба м. Городок


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь