A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад упродовж 2022 року

Дата: 09.01.2023 14:54
Кількість переглядів: 181

Упродовж 2022 року Волочиською окружною прокуратурою у взаємодії та координації з іншими правоохоронними органами вживались організаційно-практичні заходи, спрямовані на протидію злочинності в умовах реалізації вимог Закону України «Про прокуратуру» та положень Кримінального процесуального кодексу України, захист конституційних прав і свобод громадян від злочинних посягань, представництво інтересів громадян та держави в суді.

З метою реалізації функцій, передбачених ст. 131-1 Конституції України, упродовж 2022 року на території  Городоцької міської та Сатанівської селищної територіальних громад концентрувались зусилля окружної прокуратури.  

Так, упродовж 2022 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 600 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

У 2022 році процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 62 кримінальних провадженнях, в тому числі 4 – з угодами про визнання винуватості, 1 клопотання про закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними керівниками за вказаний період надано 64 письмові вказівки слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, а також скасовано 17 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Крім цього, упродовж 2022 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано державне обвинувачення в суді у 74 кримінальних провадженнях, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 40. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

Так, за публічного обвинувачення прокурорів Волочиської окружної прокуратури 27.12.2022  Городоцьким районним судом до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна засуджено місцевого жителя за вчинення розбійного нападу.

Прокурорами в суді доведено винуватість місцевого жителя, який в серпні 2022 року, розуміючи, що в країні введено воєнний стан Указом Президента України №66/2022 від 24.02.2022, через незачинені на замок двері проник в житловий будинок 93-річного чоловіка. Виявивши в одній з кімнат потерпілого, злочинець з метою заволодіння грошовими коштами та майном, приставив до шиї потерпілого лезо ножа та почав висловлювати вимоги передати йому грошові кошти. При цьому, погрожував вбивством із застосуванням вказаного ножа у разі невиконання вимог. Коли потерпілий почав переконувати нападника у відсутності в нього грошових коштів, той почав шукати цінні речі самостійно. В результаті, виявив два мобільних телефони та наручний годинник, які викрав, після чого залишив приміщення будинку.

Упродовж 2022 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок проведено 5 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 5 документи реагування, які розглянуто та задоволено.

Окрім того, упродовж 2022 року працівниками забезпечено участь при розгляді 16 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Одним із пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури залишається представництво інтересів держави в суді.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 2022 року пред’явлено 20 позовних заяв на загальну суму 581 тис. грн, з них: 10 – на суму 367 тис. грн розглянуто та задоволено, 10 позовних заяв на загальну суму 214 тис. грн, перебувають у провадженні суду.

Окрім того, упродовж 2022 року забезпечено реальне виконання рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури на суму понад 1293 тис. грн, повернуто земель загальною площею 22 га.

До прикладу, у минулому році окружною прокуратурою пред’явлено 6 позовних заяв до Городоцького районного суду в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області та жителів Хмельницької області про визнання недійсними наказів Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області та витребування земельних ділянок площею 12 га, вартістю 167 тис. грн.

Встановлено, що 6 жителів Хмельницької області, використавши своє право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної власності в розмірі 2 га для ведення особистого селянського господарства, закріплене пунктом «б» ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України, внесли неправдиві дані до відповідних заяв та, як наслідок, отримали понад норму земельні ділянки площею по 2 га кожен вартістю по 27,8 тис. грн.

Також, пред’явлено 3 позовні заяви про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок та збільшення орендної плати за землю загалом з 26 тис. грн на 597 тис. грн.

Так, у 2006 та 2008 році в м. Городок надані громадянину земельні ділянки водного фонду у користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Відповідно до договорів, укладених на 49 років, орендар сплачував до бюджету 1,7 тис грн у рік.

З часу укладення правочину нормативна грошова оцінка земель суттєво змінилась та станом на 2022 рік вартість ділянок складала понад 16 млн грн. У зв’язку з цим, розмір орендної плати також підлягав перегляду.

Внести зміни до договорів добровільно орендар відмовився, а тому прокуратурою вжито заходи до захисту інтересів держави у судовому порядку.

Розмір орендної плати, у випадку задоволення судом позовних вимог прокуратури, буде збільшено до 507 тис. грн у рік.

Окрім того, в ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 3 кримінальних проваджень у бюджетній сфері та 3 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин.

До суду направлено обвинувальний акт у 2 кримінальних провадженнях в бюджетній сфері, 2 обвинувальних акта в сфері земельних відносин.

Також, 13.07.2022 пред’явлено позовну заяву  до Господарського суду позовну заяву в інтересах держави в особі Городоцької міської ради,  відділу освіти, молоді та спорту Городоцької міської ради Хмельницької області до ФОП Карван І.І. про визнання недійсною додаткової угоди №1 від 31.08.2021 до Договору № 1-21 від 04.02.2021 та стягнення надміру сплачених коштів в розмірі 25 099 гривень 30 копійок, яка на даний час перебуває на розгляді.

06.09.2022 до Господарського суду Хмельницької області пред’явлено позовну заяву в інтересах держави в особі Міністерства освіти і науки України, ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області до ДНЗ «Лісоводський ПАЛ» та  ПП «Аграрна компанія 2004» про визнання недійсним договору від  30.03.2022  та зобов’язання звільнити земельні ділянки загальною вартістю 44 443 817 грн., який перебуває на розгляді.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

Керівник Волочиської окружної прокуратури Сергій СТЕЦЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь