A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Небезпечна хвороба сказ

Дата: 22.11.2022 11:59
Кількість переглядів: 229

Фото без опису

Тема захворюваності тварин на сказ не втрачає своєї актуальності. Навпаки, в умовах введеного у країні воєнного стану, вона набуває особливого значення, адже збільшується кількість бездомних тварин, які мігрують, внаслідок чого збільшується ймовірність контактів їх між собою та з тваринами дикої фауни, де зазвичай циркулює вірус сказу.

Сказ – особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього всі теплокровні тварини  як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці.

Особливостями сказу тварин є виражена сезонність захворювання. Серед лисиць спостерігається 2 підйоми захворювання: 1-й – у лютому-квітні, під час гону лисиць, 2-й – у вересні-грудні, коли збільшується чисельність популяції лисиць за рахунок молодняку. Серед домашніх тварин підйом захворюваності відмічається у другій половині року і досягає свого максимуму в осінній період (жовтень-листопад).

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію  на сусідніх територіях, та взагалі у країні, приводу для спокою немає. Тому, в котрий раз наголошуємо, що сказ — це смертельне захворювання, єдиним способом боротьби з яким є вакцинація тварин.

Для профілактики сказу необхідно:

  • Регулярно вакцинувати парентеральною вакциною свійських, дрібних домашніх тварин; диких м’ясоїдних тварин (пероральна імунізація шляхом розкладання у місцях їх перебування їстівних приманок з вакцинами);

  • Уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

  • не торкатися диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);

  • не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

  • виконувати правила утримання тварин;

  • продаж, купівлю, вивезення собак, котів, а також диких тварин в інші місцевості здійснювати лише за наявності ветеринарної довідки про щеплення проти сказу.

   Нагадуємо, що власники зобов’язані щорічно надавати тварин (віком від 4 місяців) для проведення щеплення проти сказу (зазвичай люди починають активно щеплювати своїх домашніх улюбленців після того, як в населенному пункті виявлено сказ). 

На сьогоднішній день в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби.

Щепити проти сказу свого улюбленця можна в Городоцькій державній лікарні ветеринарної медицини за адресою: м. Городок, вул. Замкова,2 (тел. 3-13-80) чи дільниці ветеринарної медицини, яка обслуговує ваш населений пункт.

Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь