A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Правила пожежної безпеки у побуті

Дата: 07.09.2022 08:35
Кількість переглядів: 336

Фото без опису

Опалювальний сезон не за горами. Як обігріти оселю безпечно?

Через воєнні дії та можливі руйнування інфраструктури цьогорічний опалювальний сезон буде складним та непередбачуваним. Тому вже сьогодні варто діяти на випередження та підготуватися до холодів. Адже температура в квартирах буде нижчою на кілька градусів, але й при цьому варто максимально економити енергоносії. Як ми переживемо цю зиму – залежить від кожного із нас, тож вже зараз варто перевірити готовність опалювальних приладів до роботи. Крім того, попри можливу загрозу ракетних обстрілів, залишається статистика, яка, як відомо, – річ уперта: більшість пожеж у житловому секторі виникає через елементарну необережність громадян.

Що потрібно зробити вдома?

Якщо під час опалювального сезону ви користуєтеся печами, то вже зараз – перевірте їх стан. Вони мають бути справні та відремонтовані, в опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі раз на три місяці, на горищі приберіть всі горючі предмети, які впритул наближені до димаря. Печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки) від горючих конструкцій відповідно до будівельних вимог. Печі не можна розпалювати легкозаймистими та горючими рідинами, а також дровами, довжина яких перевищує розміри топника. У жодному випадку не залишайте їх без нагляду, а тим більше не доручайте розпалювати та наглядати за піччю чи плитою дітям. Палаючого вуглика, а інколи й іскри, досить для того, щоб скоїлося велике лихо. Запам’ятайте, що забороняється закривати піддувало печі, коли там ще горить вугілля або є жар – це може призвести до отруєння чадним газом. Якщо ви плануєте використовувати для опалення пелети, то уважно вивчіть їх характеристики, адже вони виділяють більше тепла, ніж звичайні дрова. До того ж, їх можна використовуватися для обігріву захисних споруд, після їх згоряння практично не залишається попелу. Якщо ви маєте фінансову можливість, то ще одним варіантом підготуватись до зими – встановлення сонячних батарей на даху.

Для мешканців багатоповерхівок варіантів альтернативних видів обігріву досить мало. Перш за все, управителям варто перевірити пристрої для перекривання потоку води, газу, тепла – вони мають бути у робочому стані. Якщо є можливість скластись грошима і утеплити будинок – то це теж чудовий варіант зберегти тепло. Хорошою альтернативою для обігріву помешкання є електричні обігрівачі, які обов’язково мають бути заводського виготовлення. Водночас масово купувати їх – не найкраща ідея. Адже електромережа може просто не витримати навантаження. Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, інтенсивно виділяють іскри і велику кількість тепла. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому проблему потрібно вирішувати спільно: перед початком експлуатації електричних приладів електричну мережу будинку мають перевірити відповідні фахівці. Також, якщо переходите на електроенергію, то її потрібно економити. До прикладу, максимум гріти одну кімнату, а не всю квартиру.

Якщо ви мешкаєте у квартирі, то насамперед перевірте герметичність вікон. Ущільніть їх, якщо портібно. Особливо актуальна ця проблема для власників старих віконних рам. Зробити це досить просто. Візьміть поролон, помістіть його у щілини та заклейте паперовою стрічкою або ж спеціальною стрічкою для вікон. Це саме стосується й дверей. Оселя швидко охолоджуватиметься, якщо двері пропускатимуть холодне повітря. Утеплити їх можна за допомогою тих же поролонових смужок. У випадках, якщо холодне повітря тягне з-під дверей, то можна просто підкласти валик чи грубу тканину, які запобігатимуть виходу теплого повітря з житлових кімнат. Щоб не гріти цеглу, за батареєю розмістіть звичайну фольгу.

Постійно піклуйтеся про належний стан протипожежний захист свого помешкання та навчіться перегороджувати шлях розлюченому полум'ю. Якщо пожежі уникнути все ж таки не вдалося, негайно повідомте про це Службу порятунку «101».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь