A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Реалізація конституційних функцій Волочиською окружною прокуратурою на території Городоцької та Сатанівської ОТГ упродовж І півріччя 2022 року

Дата: 26.07.2022 14:33
Кількість переглядів: 308

 

Фото без опису

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено виконання трьох функцій, а саме: підтримання публічного обвинувачення в суді; організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку; представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом, на реалізації яких упродовж І півріччя 2022 року концентрувались зусилля окружної прокуратури.

Так, відстоюючи інтереси держави в суді, окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок упродовж 2022 року пред’явлено 19 позовних заяв на загальну суму 537 тис. грн, з них: 4 – на суму 126 тис. грн розглянуто та задоволено, 15 позовних заяв на загальну суму 411 тис. грн, перебувають у провадженні суду.

Так, на розгляді в судах перебуває 3 позовних заяви про внесення змін до договорів оренди земельних ділянок та збільшення орендної плати за землю загалом з 26 тис. грн до 597 тис. грн. 

У 2006 та 2008 році в м. Городок громадянину надано у користування для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельні ділянки водного фонду. Відповідно до договорів, укладених на 49 років, орендар сплачував до бюджету 1,7 тис грн у рік. З часу укладення правочину нормативна грошова оцінка земель суттєво змінилась та станом на 2022 рік вартість ділянок складала понад 16 млн грн. У зв’язку з цим, розмір орендної плати також підлягав перегляду. Внести зміни до договорів добровільно орендар відмовився, а тому прокуратурою вжито заходи до захисту інтересів держави у судовому порядку.

Розмір орендної плати, у випадку задоволення судом позовних вимог прокуратури, буде збільшено до 507 тис. грн у рік. 

Окрім того, упродовж І півріччя 2022 року забезпечено реальне виконання рішень, постановлених за позовами окружної прокуратури, на суму понад 160 тис. грн, повернуто земель загальною площею 2,6 га.

 В ході реалізації представницьких повноважень окружною прокуратурою внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування 1 кримінального провадження у бюджетній сфері та 1 кримінальних проваджень у сфері земельних відносин.

До суду направлено обвинувальний акт в 1 кримінальному провадженні в бюджетній сфері, 2 обвинувальних акта в сфері земельних відносин.

Також, упродовж І півріччя 2022 року прокурорськими працівниками окружної прокуратури з місцем дислокації в м. Городок здійснювалося процесуальне керівництво у понад 400 кримінальних провадженнях, які розслідувалися СД та СВ Хмельницького районного управління поліції ГУНП в Хмельницькій області.

У І півріччі 2022 року процесуальними прокурорами до суду скеровано обвинувальні акти у 30 кримінальних провадженнях, в тому числі: 2 – з угодами про визнання винуватості, а також 1 клопотання про закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

В ході здійснення процесуального керівництва, процесуальними керівниками за вказаний період надано 38 письмових вказівок слідчим та дізнавачам про проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях, а також скасовано 14 незаконних та необґрунтованих постанов слідчих/дізнавачів про закриття кримінальних проваджень, виявлено 1 випадок укриття від обліку працівниками поліції злочину.

Крім цього, упродовж 2022 року процесуальними прокурорами окружної прокуратури підтримано державне обвинувачення в суді у 36 кримінальних провадженнях, з яких судом розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків – 22. Випадків незаконного притягнення до кримінальної відповідальності не допущено.

Незмінним пріоритетом в діяльності правоохоронних органів є протидія корупції.

Так, упродовж 2022 року за результатами спільних скоординованих дій з ВПД № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, виявлено та задокументовано 2 факти вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних із корупцією, що полягали у пропозиції надання громадянами працівникам поліції неправомірних вигод з метою уникнення від адміністративної відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння.

За вказаними фактами розпочато досудове розслідування відповідних кримінальних проваджень, наслідками яких стали направлення окружною прокуратурою обвинувальних актів на розгляд Городоцького районного суду з угодами про визнання винуватості та призначення узгоджених сторонами покарань у виді штрафів в розмірі 17 тис. грн кожному з обвинувачених.

Городоцьким районним судом зазначені кримінальні провадження розглянуті, обвинувачені визнані винуватими у вчиненні зазначених кримінальних правопорушень з призначення відповідних покарань.

Зокрема, за процесуального керівництва прокурорів окружної прокуратури в суді доведено винуватість жителя Городоцької ОТГ, який  в один із днів на початку червня 2022 року близько 1 год. керував транспортним засобом у нічний час, порушивши комендантську годину, запроваджену на території Хмельницької області наказом начальника Хмельницької обласної військової адміністрації № 100 від 11.04.2022, та в стані алкогольного сп’яніння. Після зупинки керованого ним автомобіля працівниками ВПД № 1 Хмельницького районного управління поліції, чоловік з метою уникнення адміністративної відповідальності за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, наполегливо пропонував працівникам поліції неправомірну вигоду в розмірі 200-500 доларів США, не зважаючи на неодноразові попередження про кримінальну відповідальність за надання такої неправомірної вигоди.

За результатами судового розгляду чоловіка засуджено до штрафу в розмірі 17 тис. грн.

Також, упродовж І півріччя 2022 року Волочиською окружною прокуратурою з місцем дислокації в м. Городок проведено 4 результативні перевірки органів, які здійснюються нагляд за засудженими до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, за результатами яких, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру», внесено 4 документи реагування, які розглянуто та задоволено.Окрім того, упродовж поточного року працівниками прокуратури забезпечено участь при розгляді 8 справ щодо розгляду питань, пов’язаних із виконанням вироків.

Окружною прокуратурою проаналізовано стан криміногенної ситуації за І півріччя 2022 року на території Городоцької та Сатанівської об’єднаних територіальних громад.

Встановлено, що упродовж вказаного періоду на території громад вчинено 53 кримінальних правопорушення, в тому числі 38 – на території Городоцької ОТГ, 15 – Сатанівської ОТГ. 

Структура кримінальних правопорушень по Городоцькій ОТГ наступна: 10 кримінальних правопорушень – це майнові правопорушення (крадіжки, шахрайства та інші незаконні заволодіння коштами і майном); 15 - кримінальні правопорушення проти життя та здоров’я особи, в тому числі 2 – умисні тяжкі тілесні ушкодження, 1 – кримінальне правопорушення проти довкілля,  1 – незаконне поводження з боєприпасами, 1 – у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, 3 – підроблення офіційних документів, 5 – у сфері службової діяльності.

Структура кримінальних правопорушень по Сатанівській ОТГ наступна: 1 кримінальне правопорушення за фактом таємного викрадення товарно-матеріальних цінностей; 6 – кримінальні правопорушення проти життя та здоров’я особи, в тому числі 1 – умисне тяжке тілесне ушкодження; 1 – про злочин проти трудових прав громадян, 2 – в сфері законного обігу наркотичних засобів, 1 – у сфері службової діяльності; 1 – кримінальне правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби.

Зусилля окружної прокуратури і надалі будуть спрямовані на захист прав і свобод людини, інтересів суспільства та держави.

Керівник Волочиської окружної прокуратури    Сергій СТЕЦЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь