Обережно, гриби: небезпечні наслідки тихого полювання!
Гриби - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. Разом з тим, варто пам'ятати, що це дарунок лісу, який може призвести до отруєння, а іноді - й смерті. Кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.
Саме зараз, на узліссях та відкритих трав'янистих місцях, на лугах та пасовищах, в садах можна зустріти різноманітні гриби. Чи всі вони є безпечними для вживання?
Щороку в Україні реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти.
Основними причинами отруєння грибами є:
- вживання отруйних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників);
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- порушення технології приготування, особливо консервованих грибів.
Фахівці Городоцького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендують з метою недопущення виникнення отруєнь дикорослими грибами дотримуватись наступних правил:
1. Обирайте штучно вирощені печериці або гливи, що реалізують в магазинах, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль. Не купуйте гриби, що продають вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
2. Якщо ви, все ж таки, відправились до лісу збирати гриби, пам’ятайте наступне:
- ніколи не збирайте гриби, яких не знаєте, якщо гриб викликає хоч найменші сумніви - краще його позбутися;
- не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу промислових підприємств, шосейних і залізничних доріг, сміттєзвалищ, тому що вони накопичують радіоактивні та токсичні речовини, в т.ч. солі важких металів;
- не беріть до рук отруйні гриби та не збирайте гриби, які ростуть поруч з отруйними;
- не збирайте гриби в поліетиленові пакети;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирі гриби;
- якщо не вдалося одразу їх приготувати, необхідно зберігати гриби в холодильнику, але не більше доби;
- перед приготуванням гриби необхідно добре промити та відварити у підсоленій воді (зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим) щонайменше тричі, протягом 30 хвилин;
- суворо дотримуйтесь правил консервування грибів, адже порушення цих правил може викликати важке захворювання – ботулізм.
- готові страви з грибів не слід довго зберігати, а вживати їх в день приготування або зберігати до наступного дня (не більше) в холодильнику і обов’язково в емальованому чи керамічному посуді;
- не давайте грибів дітям до 14 років, вагітним та жінкам, що годують груддю, людям похилого віку та людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, галюцинації) - негайно звертайтесь за медичною допомогою!
Будьте обачними та бережіть себе!