A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Безпечний відпочинок біля водоймищ

Дата: 23.07.2021 08:41
Кількість переглядів: 778

Фото без опису

Нестерпна спека буквально  змушує нас пірнути в звабливу прохолоду водойми, забувши про те, що у воді може чекати небезпека.   Згадавши принцип «Попереджений –значить озброєний», Городоцьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує про найбільш часті інфекції, якими можна інфікуватись під час купання.

Лептоспіроз — одне з найважчих захворювань, яким можна заразитися у воді. Бактерії потрапляють у воду від хворих тварин (переносниками його є, в основному, пацюки, хоча хворіють лептоспірозом майже всі тварини) та зберігаються у водоймах до 25 днів. Зараження відбувається при контакті слизових оболонок людини (рот, ніс, очі) та через подряпини на шкірі  із забрудненою водою. Захворювання характеризується швидким перебігом, різким підвищенням температури тіла, появою різкого м’язового болю, при цьому уражаються печінка і нирки. На жаль, смертність від цього захворювання дуже висока.

Ентеровірусна інфекція. Гастроентероколіти.  Потрапляючи у воду з випорожненнями людей, віруси, опинившись у кишковому тракті або дихальних шляхах людини, викликають появу нудоти, блювання, діарею, лихоманку, висип на тілі, фарингіт, ангіни та кон’юнктивіт — можливі різні варіанти клінічної картини ентеровірусної інфекції. У тяжких випадках розвиваються менінгіт, міокардит, перикардит.

Вірусний гепатит А. Ця форма гепатиту передається через брудні руки, воду і продукти харчування. Перші симптоми захворювання з’являються приблизно через 30 днів. Відзначають порушення загального самопочуття, важкість і біль в правому підребер’ї, підвищення температури тіла, шкіра, забарвлення слизових оболонок і склер у жовтий колір, зміна кольору сечі. Якщо хвороба має приховану форму, то це призводить до розвитку дискінезії жовчовивідних шляхів.

Грибкові інфекції (мікози). Грибок потрапляє у воду від заражених людей, предметів, якими вони користувалися, від тварин, птахів і гризунів.

Грибкові захворювання розвиваються повільно, в хронічній формі, рідко супроводжуються невеликим запаленням, мають виражені зовнішні ознаки залежно від виду (наприклад лущення), і при цьому у людини нічого не болить. Від грибків, які водяться у воді, першими уражаються шкіра, стопи і статеві органи.

ЯК УНИКНУТИ інфікування?

Щоб відпочинок біля річки або ставка не закінчився лікарняним ліжком, потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило буде собі дорожче.
  2. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.
  3. Уникати купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Оскільки, у цій воді багато мікробів і паразитів.
  4. Обов’язково дивіться на те, який пісок знаходиться біля вас та на якому ви лежите. Пісок має бути, як мінімум, чистим, світлим. Не варто лежати на вологому піску, адже саме він – місце, де бактерії дуже добре себе почувають. До вас на ньому могла лежати людина з грибковими захворюваннями, чи хвора тварина. Хвороботворні бактерії потрапляють в теплий вологий пісок і якщо не розмножуються, то дуже комфортно себе почувають від декількох годин до кількох діб. Саме так ви можете підхопити усілякі грибкові захворювання. Тому на пляжі, краще за все, носіть взуття.
  5. Не пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб діти не заковтували її під час купання.
  6. Не використовуйте воду відкритих водойм для миття овочів та фруктів.
  7. Не бажано купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші небезпечні для здоров’я мікрорганізми.
  8. Вагомий аргумент проти купання – вода яка цвіте, плаває сміття чи харчові відходи.
  9. Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли можливе попадання бруду, грунту з вмістом пестицидів та добрив у водойми.
  10. У воду в незнайомому місці входити слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.
  11. Дітей на пляжі дуже часто вражає стригучий лишай. Його джерелом є тварини. Дитина може захворіти вже просто тоді, коли посиділа на місці, де бігала хвора собака. Тому на пляжі використовуйте покривало так, щоб ноги і голова не торкались піску.
  12. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і рани обробляйте дезінфікуючими засобами.

Плануєте поїздку на природу також не забувайте про кишкові отруєння, які можуть спричинити харчові продукти, що зберігаються без холодильника. Для зберігання продуктів придбайте термопакет  та холодовий елемент. Холодовий елемент попередньо заморозьте та вставте в термосумку з продуктами.  Не беріть з собою ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м’ясних салатів, паштетів тощо. Випічку з кремами краще замінити на пиріжки з вишнею, чорницями, яблуками тощо. Не вживайте продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін. При харчуванні на пляжі виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском. Запасіться пляшковою водою, і не лише для пиття, а й для миття рук, посуду.

При дотриманні вищевикладених нехитрих правил, можна буде добре відпочити.

Бережіть себе та своє здоров’я!

 

Городоцьке  управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь