A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Масло вершкове має бути якісним

Дата: 15.01.2021 09:57
Кількість переглядів: 391

Масло – оригінальний продукт. Він може покращити смак бутерброда, вареної картоплі, каші. Не обійтись без масла і при випіканні. Окрім того, масло добре засвоюється організмом, дає організму калорії, тобто енергію, без якої не обійтися. Як з’ясовується, саме цей продукт несумлінні виробники найчастіше підробляють. Причому так майстерно, що далеко не кожен може відрізнити фальсифікат від натурального продукту.

Але корисним масло є тільки тоді, якщо воно справжнє, а не фальсифікат на основі рослинних жирів.

Масло вершкове – це масло, вироблене з вершків та/або продуктів переробки молока, яке має специфічний притаманний йому смак та відповідно до стандарту ДСТУ 4399:2005 містить в своєму складі виключно молочний жир. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир в т.ч. «пальмове масло», тваринний немолочний жир відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд маргаринів, спредів чи ін., а оператор ринку, який виробляє харчові жирові продукти комбінованого складу, що базується на суміші рослинних та молочних жирів та не інформує про це – фальсифікує продукт, вводить в оману споживачів та позбавляє покупця робити свідомий вибір.

Частково отримати інформацію про якість масла можна, оцінивши зовнішній вигляд, запах, смак.

За кольором вершкове масло повинно бути світло-жовтим або жовтим. Консистенція масла має бути однорідною, пластичною, щільною. Поверхня на розрізі – блискуча або слабко блискуча, суха. Також може бути недостатньо щільна і пластична поверхня з матовою поверхнею на розрізі і поодинокими краплями. Запах і смак – чистими, яскраво вираженими, вершковими з присмаком пастеризації. Утім, дізнатись, чи масло справжнє, можна тільки за допомогою лабораторних досліджень.

Слід також наголосити, що зміна інформації про харчовий продукт оператором ринку, у межах своєї діяльності, вводить в оману кінцевого споживача, знижує його рівень захисту та погіршує можливість здійснення кінцевим споживачем свідомого вибору, чим порушено вимоги ч. 3 ст. 5 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь