Профілактика отруєння грибами
Збирання грибів - не лише відпочинок, а й напружена праця, під час якої потрібно бути зосередженим та уважним. Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж доріг.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- Усі їстівні гриби мають приємний смак.
- Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний.
- Усі гриби в молодому віці їстівні.
- Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів.
- Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
- Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
- Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин.
- Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
Запам’ятайте!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлені; "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Перевірте в дома гриби ще раз. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Піддавайте кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- Дотримуйтесь технології приготування різних видів грибів.
- Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
- Не частуйте грибами дітей, людей літнього віку та вагітних жінок.
- Не спокушайтесь на приємний колір та аромат грибів. Деякі отруйні гриби мають досить “апетитний” вигляд та приємно пахнуть.
- Пам’ятайте! Простих, швидких і в той же час надійних способів визначення отруйних чи їстівних грибів не існує.
- Не збирайте гриби, якщо ви невпевнені у своїх знаннях чи поряд немає досвідченого грибника.
Городоцьке РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області