A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Неповна сім’я, як одна з причин вчинення дітьми злочинів

Дата: 23.04.2020 16:54
Кількість переглядів: 591

Фото без опису

Місцевою прокуратурою скеровано до суду кримінальну справу стосовно 16-літнього неповнолітнього жителя одного з сіл району, який в кінці лютого цього року вчинив крадіжку.

Під час досудового слідства встановлено, що дитина проживає з своєю бабцею - пенсіонеркою, у той час як його мама знаходиться на заробітках в Республіці Чехія. Батько дитини помер кілька років тому.

Враховуючи вік бабці, а також відсутність упродовж значного часу вдома мами, дитина була обділена материнською увагою. Як наслідок, несформована дитяча психіки, не змогла протистояти бажанням заволодіти майном, яке належить іншим особам. 

Так, у одну з субот лютого, приїхавши додому з м. Хмельницького, де він вчиться в одному з училищ обласного центру, неповнолітній вирішив проникнути в гараж до сусіда. Поспостерігавши за його господарством, і переконавшись, що там нікого немає, а бабця зайнята власними справами, хлопець проник в гараж, де зберігався транспортним засіб, з якого в подальшому таємно викрав акустичні колонки вартістю понад 1000 грн.

Принісши їх додому, і не маючи можливості користуватись ними, оскільки у його сім’ї немає автомобіля, хлопець передав їх у користування своєму знайомому, у якого викрадене майно було вилучене працівниками поліції.

Місцевою прокуратурою підготовлено, а працівниками поліції неповнолітньому  оголошено підозру у вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України (крадіжка поєднана з проникненням в приміщення). Кримінальне провадження скеровано до суду.

В кримінології – науці, яка вивчає причини злочинної поведінки особи, серед основних причин протиправної поведінки дітей, виділяють відсутність належного виховання в сім’ї. У цьому ж випадку хлопець майже повністю позбавлений цього. Нажаль, вплив родичів, навіть найближчих, не може замінити спілкування з матір’ю та батьком. У зв’язку із цим, мамі неповнолітнього правопорушника, слід було б задуматись чи варто залишати дитину саму, і чи виправдають зароблені тяжкою працею за кордоном гроші, становлення дитини на шлях вчинення злочинів. Адже саме в підлітковому віці, формується майбутня особистість людини.

Довідково: за вчинення даного злочину передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 6 років. З урахуванням поведінки неповнолітнього в суді, до нього може бути застосована ст. 75 КК України, яка передбачає звільнення від покарання з встановленням випробувального строку.

Перший заступник керівника місцевої прокуратури Роман Олійник

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь