До уваги власників та відвідувачів закладів роздрібної торгівлі харчовими продуктами
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я на сьогоднішній день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може передаватись через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того, не має жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися у спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:
1)реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
2)фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:
-наявності у продавця особистої медичної книжки;
-використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
-пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
-дотримання продавцем рекомендаційної дистанції із покупцем;
-забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;
3)реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
-забезпечення доступу до місця (зони) торговельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);
-забезпечення покупців, за потреби, засобами Індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);
-забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);
-забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням та контроль за дотриманням цих рекомендацій.
Перший заступник голови Хмельницької ОДА Роман ПРИМУШ