A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Сказ – надзвичайно небезпечний для людей

Дата: 24.03.2020 13:11
Кількість переглядів: 475

Сказ – вірусна хвороба всіх теплокровних тварин, в тому числі людини. Вражає органи центральної нервової системи. Перебіг хвороби завжди гострий. Ознаками  хвороби є неспровокована агресивність спотворений апетит (тварини заковтують неїстівні предмети), хриплий голос. Дикі тварини, втрачаючи інстинкт самозбереження, прямують до людських помешкань, де нападають на людей, тварин. Домашні тварини, навпаки, ховаються у темні глухі місця, втікають з дому. Через 2 дні агресивність посилюється, з'являється водобоязнь, тварини тікають з дому, нападають на людей та інших тварин; пізніше виникає параліч нижньої щелепи (вона відвисає донизу), постійна слинотеча, косоокість. Хвороба триває до 10 днів і закінчується смертю тварини.

Дану хворобу неможливо вилікувати, якщо нею захворіла людина або тварина, неможливо повністю ліквідувати її в дикій природі. Але, виконуючи ряд попереджувальних заходів, можна зменшити ризик зараження домашніх тварин і людей.

Джерелами збудника сказу в дикій природі є лисиця червона, в населених пунктах – не щеплені проти сказу домашні та безпритульні собаки, коти.

Важливо, щоб собаки, коти та інші хижі тварини були під постійним наглядом власника або обмежені в просторі, наприклад, на повідку, у вольєрі, та обов’язково щеплені проти сказу. Це дає власнику змогу контролювати контакти його тварини.

Якщо тварина нанесла покус, її власник  повинен негайно ізолювати тварину (тварину вбивати не можна) та повідомити спеціаліста державної служби ветеринарної медицини.

Людина, яку покусала або подряпала тварина, повинна:

- відразу звернутися до  найближчого медичного закладу;

- звернутися до коммунального підприємства, якщо власник відсутній, з метою її відловлювання.

З  питань  боротьби  зі  сказом та проведення  щеплень тварин  проти сказу звертайтеся до Городоцької районної державної лікарні ветеринарної медицини  за адресою:  м. Городок, вул. Чайковського, 2  або за телефоном 3-13-80.

 

Городоцьке РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь