Ярослав Ріжок Джерело: https://news.maanimo.com/uk/gromady/istoriya-satanivska-otg-28945

Мешкаці Сатанівської ОТГ розказують про найбільші здобутки та успіхи своєї громади у інфраструктурі, фінансовій сфері, сільському господарстві тощо.

Фінансовий портал Maanimo проводить масштабний проект «Історії громад: успіх-2019», присвячений реформі децентралізації. Ми хочемо розповісти найцікавіші історії успіху українських ОТГ і сьогодні публікуємо історію успіху Сатанівської ОТГ, що в Хмельницькій області.

Населені пункти: Зверхівці, Іванківці, Кам’янка, Клинове, Кринцілів, Сатанівка, Спасівка, Покровка, Олександрівка, Юринці

Кількість населення: 7889 осіб.

Собков Альберт Іванович

Голова громади – Собков Альберт Іванович.

Вища освіта, Кам’янець-Подільського радгосп-технікуму, 1987 рік, спеціальність «агрономія».

Вища освіта, ТОВ «Інститут економіки та підприємництва», 2012 рік, спеціальність – маркетинг, кваліфікація – економіст.

2012 рік, Навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування, проведено Хмельницьким центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних установ, установ і організацій.

2013 рік, участь у тематичному семінарі «Актуальні питання європейської інтеграції та євроатлантичного співробітництва України в сучасних умовах».

2015 рік навчання за програмою тематичного короткостокового семінару «Реформа місцевого самоврядування: виклики сьогодення».

2015 рік учасник в науково-практичному семінарі за темою «Практичний аспекти використання мінеральних вод у санітарно-курортній сфері та поза курортній практиці».

Учасник Академії лідерства у м.Київ, 2016 року.

Активно приймаю участь у навчальних семінарах, поїздках та тренінгах, які присвячені різноманітним темам щодо децентралізації, повноважень ОМС в рамках даної реформи. У впровадженні реформи на території Сатанівської селищної ОТГ відбувалися неодноразові візити з інших регіонів України та Польщі.

Сатанівська селищна об’єднана територіальна громада утворена 13 серпня 2015 року з центром у смт Сатанів (відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», рішень Сатанівської селищної ради та сільських рад сіл: Зверхівці, Іванківці, Кам’янка, Клинове, Кринцілів, Сатанівка, Спасівка, Покровка, Олександрівка, Юринці).

Ідея створення об’єднаної територіальної громади – збільшення надходжень, покращення інфраструктури доріг, соціального розвитку територій та конкурентоспроможності у громаді

Реалізовані проєкти:

1. 31 січня 2019 року відбулось відкриття спортивного комплексу в смт Сатанів, який збудовано впродовж 2016-2019 р. за кошти ДФРР у співпраці з місцевими бюджетами. Сатанівчани отримали не просто спортивний зал, а багатофункціональне приміщення, яке будувалось за сучасним проєктом, з використанням новітніх технологій, призначене для різних видів спорту та обладнане для проведення змагань.

2. У 2019 році реалізовано проєкт Сатанівської селищної ради «Створення Центру надання соціальних послуг в Сатанівській ОТГ», за кошти безповоротної фінансової допомоги в межах реалізації проєкту «Громада для людини: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг», який реалізовано за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» та селищного бюджету. В рамках проєкту 2 серпня відкрито Центр надання соціальних послуг Сатанівської селищної ради (ЦНСП), який забезпечить надання соціальних послуг для населення, особам, сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

3. 6 жовтня на центральній площі смт Сатанів вдруге відбувся щорічний грандіозний фестиваль «SATanivFEST». Цьогорічною «родзинкою» було представлення мультинаціональних культур, які проживали на території містечка Сатанів у XVI – XIX ст. Гості фестивалю поринули в атмосферу давніх традицій, обрядів, та звичаїв завдяки розповідям, пісням, танцям, сценкам тощо.

4. 22 листопада 2019 року відбулось відкриття ЦНАП завдяки матеріально-технічної та інституційної допомоги Програми «U-LEAD з Європою», де створено 6 робочих місць з яких 2 віддалені  в селах Клинове та Іванківці. Мешканці та бізнес Сатанівської селищної ради ОТГ можуть отримувати близько 100 адміністративних послуг в сучасному форматі.

5. Для покращення якості надання житлово-комунальних послуг населенню громади та іншим споживачам для забезпечення ефективного функціонування комунальної сфери поповнено автопарк КП «Сатанівське» (трактор МТЗ-82.1 Беларус, міні-трактор Беларус, екскаватор-навантажувач, МАЗ-самоскид, автогрейдер, сміттєвоз.

Сатанівська селищна рада ОТГ невпинно продовжуватиме розвивати громаду. Проводитимуться такі заходи як:

  • Сприяння підвищенню конкурентоспроможності товарів та послуг ОТГ шляхом введення в експлуатацію оздоровчого закладу Арден Палацу;
  • Розробляється проєктно-кошторисна документація для будівництва Молодіжного Центру, що сприятиме розвитку молодих людей, громадянській освіті, популяризації здорового способу життя, волонтерству, молодіжному підприємництву;
  • Створення комфортного бізнес-середовища та сприяння розвитку соціально відповідального підприємництва, що створює нові робочі місця, стимулює самозайнятість населення;
  • Розбудова сучасної системи життєзабезпечення мешканців селища і сіл (водогони, дороги, вуличне освітлення, інша інженерна інфраструктура, енергозбереження та енергоефективність), підвищення якості надання населенню адміністративних і соціальних послуг відповідно до плану соціально-економічного розвитку 2019-2021 рр., стратегії розвитку Сатанівської громади до 2020 року.