A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Проведення семінару-навчання «Про запобігання розповсюдження африканської чуми свиней»

Дата: 01.03.2019 22:08
Кількість переглядів: 668

 

28 лютого 2019 року у смт. Ярмолинці було проведено семінар-навчання на тему «Про запобігання розповсюдження африканської чуми свиней». Семінар проводив національний консультант ФАО з комунікацій медіа-експерт Ревнівцев Олександр Борисович. На семінарі обговорювалися ветеринарні заходи щодо забезпечення благополучного епізоотичного стану по АЧС на території району, заходи щодо недопущення виникнення африканської чуми свиней у сільгосппідприємствах та у приватних господарствах, першочергові самостійні дії з локалізації вогнища АЧС та взаємодія з державними структурами.

На семінарі були присутні працівники Держпродспоживслужби, лікарі ветеринарної медицини району, члени ДНПК, голови сільських рад, виконуючі обов’язки старост старостинських округів та працівники свиногосподарств району.

Контроль за здоров'ям тварин

Для забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Городоцького району , створення ефективного контролю  за станом здоров’я тварин, в період з 15 березня по 30 квітня 2019 року  буде проводитись диспансеризація – це один із видів обстеження стану здоров’я тварин.

Як правило, завжди виникає низка питань, від вирішення яких залежить здоров’я людей, і відповіді на них можуть надати ветеринарні спеціалісти Держпродспоживслужби , спілкуючись з Вами та обстежуючи тварин, адже Ваші « друзі менші» не розкажуть , що і як їх болить.

У здорових на вигляд тварин  можуть  бути ряд небезпечних хвороб, які виявляються, в тому числі і на ранніх стадіях, тільки лабораторними  дослідженнями  зразків крові, фекалій, слизу  ( це бруцельоз, лейкоз, лептоспіроз, гельмінти) та при проведенні спеціальних діагностичних тестів (туберкульоз). Ці хвороби небезпечні і для людей,  які доглядають хворих тварин та споживають продукцію від них. Такі дослідження проводяться при планових  диспансерних весняних  та осінніх обстеженнях всього поголів’я тварин. Вони,  виявляючи хворих тварин, зупиняють розповсюдження хвороби в череді чи на фермі, а небезпечну продукцію не споживатимуть люди.  Тварини також отримують щеплення проти особливо небезпечної хвороби - сибірки, збудник якої  зберігається в грунті до 100 років, не знешкоджується при кулінарній обробці, а  ця хвороба в більшості випадків,   як у тварин , так і у людей - не лікується.

Вкрай важливо, щоб корова не хворіла маститом, адже причиною його можуть бути , як не своєчасне і не повне видоювання, так і ряд небезпечних збудників (кишкова паличка, стафілококи, стрептококи, сальмонели, лістерії, хламідії та інші). І це вкрай небезпечно, адже все це буде в молоці, а тому необхідний  періодичний контроль стану вим’я,  більш того, 30% маститів протікає приховано без видимих змін.

По наслідках диспансерних обстежень та досліджень визначається благополуччя  Вашого господарства, безпечність для споживання людьми  продукції , отриманої  Вами,  її  якість, та надається право на законну реалізацію її на ринках, відповідно до вимог діючих нормативних документів (« Ветеринарно-санітарні правила для ринків», «Положення про державну лабораторію  ветеринарно-санітарної експертизи на ринку» та інші).

Згідно із Законом України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» всі тварини, які утримуються в господарствах різних форм власності і від яких отримується продукція, повинні бути ідентифіковані.

Звертаємося до всіх власників тварин із проханням відповідально поставитися до проведення фахівцями ветеринарної медицини вищезазначених заходів.

 

Ринда О. В.,

начальник Городоцького РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій обл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь