A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Не НСЗУ єдиною, або як громади допомагають первинці

Дата: 27.02.2019 18:38
Кількість переглядів: 887

Матеріал взято зі статті газети "Ваше здоров'я". З повним текстом статті можна ознайомитись за посиланням

Фото без описуВіталій Малиночко, головний лікар КНП «Сатанівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Сатанівської селищної ради Хмельницької областДо структури нашого ЦПМСД входять 3 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 5 фельдшерських пунктів, які загалом обслуговують 7128 осіб. Шестеро лікарів, які у нас працюють, уклали декларації із понад 6300 пацієнтами, а це — майже 90% від загальної кількості мешканців ОТГ. Такі показники тішать, оскільки нині ми отримуємо достатньо коштів від НСЗУ, аби підняти зарплати медикам.

Хмельниччина

До структури нашого ЦПМСД входять 3 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та 5 фельдшерських пунктів, які загалом обслуговують 7128 осіб. Шестеро лікарів, які у нас працюють, уклали декларації із понад 6300 пацієнтами, а це — майже 90% від загальної кількості мешканців ОТГ. Такі показники тішать, оскільки нині ми отримуємо достатньо коштів від НСЗУ, аби підняти зарплати медикам.

Допомагає й громада. Відповідно до місцевої «Програми фінансової підтримки малого підприємництва» в бюджеті ОТГ минулого року значно збільшено фінансування порівняно з 2017 роком оплати праці фельдшерів, придбання палива та інших господарських матеріалів, медикаментів, оплати послуг (окрім комунальних). А на соціальне забезпечення (закупівля пільгових та цукрознижувальних препаратів) виділено вдвічі більше коштів, ніж у 2017-му. Також громада допомагає проводити туберкулінодіагностику, вакцинацію дітей та дорослих, скринінг на цукровий діабет.

Крім того, згідно із «Програмою покращення надання медичної допомоги хворим, які потребують гемодіалізу» на 2019 рік виділено кошти на заробітну плату водіїв, котрі перевозять таких пацієнтів, придбання паливно-мастильних матеріалів та пільгових медикаментів. Сатанівська ОТГ також дбає про використання енергозберігаючих технологій, тому в місцевому бюджеті передбачені видатки на капітальний ремонт ЦПМСД та амбулаторії у сумі 1,124 млн грн.

Нещодавно нашу громаду відібрали для участі в ініціативі «Стратегічне планування та фінансові аспекти первинної медичної допомоги на рівні громади». На конкурс подавали 60 ОТГ з усієї країни, й наша громада увійшла у 20-ку фіналістів. Впроваджуватиме цей проект Програма «U-LEAD з Європою» з березня по червень цього року. Представники Сатанівської ОТГ візьмуть участь у тренінгах зі стратегічного планування первинної медичної допомоги та отримають систематичну експертну підтримку у створенні стратегічного плану розвитку первинної медичної допомоги. Сподіваємося, це піде на користь всім нам.

Підготували Олеся ШУТКЕВИЧ, Ольга ФАЛЬКО, Ольга КАМСЬКА, Ніна КОНДРАТЮК, Лариса ЛУКАЩУК, Олена БЕРЕЗКІНА, Петро ГЕРАСИМЕНКО, Інна ЛЕВІНСЬКА, спеціально для «ВЗ»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь