A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Ремонт доріг, "пакунок малюка" та Бюджет-2019 — Інформаційний вісник уряду

Дата: 19.10.2018 19:44
Кількість переглядів: 969

Фото без опису

Уряд України ремонтує дороги Хмельниччини

Уряд цього року фінансує ремонт більш ніж 3500 км українських автошляхів. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман неодноразово заявляв, що якісний ремонт українських доріг є одним з пріоритетів Уряду. Починаючи з 2016 року фінансування дорожньої галузі щорічно збільшується.  В бюджеті на 2019 рік передбачено більше 55 млрд грн, частина з яких піде на ремонт доріг Хмельниччини.

Чому Уряд проводить капітальний ремонт українських доріг

Коли Уряд Володимира Гройсмана приступив до масштабного ремонту доріг, зі 170 000 км українських шляхів станом на 2016 рік понад 90% були визнані такими, що не відповідають нормам. Причина такого стану – хронічне недофінансування ремонтно-будівельних робіт та утримання доріг, корупція та низька якість виконання робіт. Протягом 10 років будівництво, капітальний ремонт та реконструкція в країні майже не проводилися, а робота Укравтодору була заблокована.

Скільки доріг ремонтується в Україні

З квітня по червень 2016 Урядом були розблоковані рахунки Укравтодору, проведені ключові тендери. В 2016 році Уряд профінансував відновлення 900 км доріг. В 2017 – вже понад 2100 км. Це найбільша кількість доріг, що відремонтована за рік, з 2005 року.

Фото без опису

В результаті цього року буде якісно відремонтовано близько 3 500 км автошляхів, з них 1100 км – державних шляхів.

Скільки коштів Уряд виділяє на дороги

Створений  Дорожній фонд починаючи з 2018 року забезпечує гарантоване фінансування українських доріг. Цього року на ремонти і будівництво доріг спрямовано близько 46 млрд грн, з них 11,5 передається в регіони на ремонт місцевих доріг. В проекті бюджету на 2019 рік Урядом передбачено виділення 55 млрд грн на дорожню галузь, з них 17,6 млрд грн. – на місцеві дороги.  Ще 2,5 млрд грн піде на безпеку дорожнього руху.

 "Це частина реалізації нашої стратегії – за 5 років з’єднати всі обласні центри України. Наголошую: українці мають право їздити по добрих дорогах і будуть їздити по якісних дорогах", - заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Хто відповідальний за ремонт доріг на Хмельниччині

Раніше  кошти на ремонти регіональних доріг виділялись в «ручному режимі». Саме тому деякі дороги не ремонтувались роками, а то і десятиліттями.  З цього року Укравтодор відповідальний за ремонт і утримання доріг тільки державного значення. Кошти для ремонтів доріг місцевого значення передаються через Дорожній фонд на місця, і вже місцева влада визначає, ремонт яких доріг є пріоритетним для цього регіону.

Як ремонтуються державні дороги

Завдання, яке ставить Уряд – за 5 років з’єднати якісними дорогами усі обласні центри. Дороги мають будуватись за новими стандартами. Тепер якість ремонтів державних доріг суворо контролюється, а тендери проводяться винятково в системі ProZorro. Також Укравтодор зробив жорсткішими вимоги до підрядників – тепер за всіма контрактами на середній ремонт – гарантія не менше 5 років, на капітальний – не менше 10 років. Окрім держави, ремонти доріг контролюють також незалежні експерти і громадські організації.

“Держаудитслужба постійно перевіряє фінансову звітність, плюс існує система лабораторних досліджень. Бригади роблять проби і визначають, чи відповідає технологія нормам. Жодної гривні ми не платимо за погано зроблені дороги. Цього року зроблено біля 3 тис. таких досліджень. Плюс 300-400 різних перевірочних заходів, які дозволяють добиватися якості», - заявив Володимир Гройсман.

Які дороги на Хмельниччини ремонтує держава

Якщо місцеві дороги в Хмельницькій області ремонтує місцева влада за кошти державного бюджету, то за ремонт державних доріг відповідає Укравтодор.  Йдеться про такі ділянки доріг, відремонтовані у 2017 році:

Фото без опису

У 2018 році завершується ремонт таких ділянок доріг:

Фото без опису


Верховна Рада підтримала урядовий бюджет розвитку країни на 2019 рік

Вчасне ухвалення бюджету дозволить у наступному році підвищити зарплати і пенсії, продовжити важливі реформи і інфраструктурні проекти

18 жовтня парламент підтримав ініціативи Кабінету Міністрів щодо запровадження середньострокового бюджетного планування та ухвалив в першому читанні законопроект «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Уряд Володимира Гройсмана виконав свій обов’язок і вчасно подав до парламенту збалансований проект бюджету на наступний рік, а також запропонував механізм підготовки прогнозованих бюджетів за рахунок трирічного планування (законопроекти №№ 8043, 8044).

Що дає таке планування? Бюджетна політика держави стає прогнозованою. Тобто, бізнес і інвестори отримують  макроекономічні орієнтири розвитку країни на найближчі три роки, що дозволяє ефективніше планувати господарську діяльність. Зменшується вплив фіскальних ризиків. Трирічне бюджетне планування дозволяє ефективніше керувати довгостроковими капітальними вкладеннями держави. А також чітко оцінити якість державних видатків і прорахувати стелі видатків для головних розпорядників бюджету.

В чому переваги законопроекту про бюджет на наступний рік? Уряд запланував подальше покращення макроекономічних показників і зменшення боргового навантаження на бюджет. В наступному році ВВП зросте щонайменше на 3%, інфляція сповільниться до 7,4% (9,9% в цьому році).  Держборг має скоротитися з 60% ВВП в цьому році до 52,2% в 2019-му, до 2020 р – до 49% ВВП. В проекті бюджету збережені пріоритети фінансування, що дає можливість продовжити розпочаті реформи і поступово підвищувати якість життя українських громадян.

209,7 млрд. гривень – на безпеку і оборону

Уряд виконав вимоги РНБО щодо фінансування видатків на безпеку і оборону не менше 5% ВВП. На наступний рік на цей сектор загалом закладено ресурс у сумі 209,7 млрд. грн., який за загальним фондом на 31,7 млрд. грн. перевищує видатки цього року. Зокрема, збільшуються видатки на підвищення обороноздатності  і захист українського кордону. Фінансування із загального фонду на інженерно-технічне облаштування кордону має подвоїтися і складе 400 млн. грн. На закупівлю і модернізацію військової техніки в наступному році Міноборони отримає  майже 17 млрд грн., що на 612,7 млн. грн. більше, ніж в цьому році.

Також зростатимуть зарплати військовослужбовців. Завдяки Уряду в наступному році військовослужбовець Збройних Сил  щомісяця отримуватиме грошове забезпечення не менше ніж 10 тис. гривень. Щоб виконати це завдання, в проекті бюджету-2019 для Міноборони видатки  за відповідною бюджетною програмою збільшені на 16,57 млрд грн. до 81,64 млрд. гривень.

Фото без опису

2 млрд гривень – на енергоефективність

Уряд ставить за мету побудову енергонезалежної держави. Тому особливу увагу Уряд приділяє фінансуванню енергоефективних проектів. 1,6 млрд. грн. в наступному році складе фінансування нового Фонду енергоефективності. Завдяки цим коштам українці зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель. Ще 400 млн гривень виділено на «теплі» кредити».

Фото без опису

17,6 млрд гривень – на місцеві дороги

В наступному році уряд продовжить масштабний ремонт і будівництво доріг. В 2019 р на дороги буде виділено 55,1 млрд грн. що на 7,4 млрд. грн. більше, ніж цього року. Субвенція на фінансове забезпечення автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності складе 17,6 млрд. грн або 35% Державного дорожнього фонду. Уряд дбає про безпеку на дорогах. Тому в проекті бюджету-2019 на 1 млрд грн. збільшується фінансування програм забезпечення безпеки дорожнього руху (за рахунок Державного дорожнього фонду). Загалом на це виділено 2,5 млрд грн.

Фото без опису

Мільярд на підтримку малих фермерів

Вітчизняний аграрний комплекс формує 12% вітчизняного ВВП і  забезпечує близько 40% всіх валютних надходжень. Тому підтримка АПК залишається серед головних урядових пріоритетів і в бюджеті-2019.  Загальний обсяг фінансування на наступний рік складає 7,9 млрд грн. В проекті бюджету на наступний рік збережені раніше започатковані програми підтримки АПК, що сприятиме подальшому нарощуванню виробництва  і експортних можливостей агросектора. Зокрема, 1,38 млрд грн. закладено на здешевлення придбання вітчизняної техніки, 1 млрд грн –  на розвиток фермерських господарств, 4 млрд грн. – на розвиток тваринництва,  400 млн грн. – на розвиток хмелярства, закладку молодих садів та виноградників.

Фото без опису

15,5 млрд грн. – на підтримку регіонального розвитку

Уряд продовжує процес децентралізації, який сприяє фінансовому зміцненню територіальних громад. Обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів у 2019 році складе 588,9 млрд. грн., що на 35,6 млрд. грн, або на 6,4% більше, ніж в цьому році. В той же час Кабінет Міністрів  збільшує  допомогу у фінансуванні місцевих інфраструктурних проектів. В наступному році бюджет Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) зросте на 3,1 млрд грн. до 9,1 млрд грн. Що дозволить збільшити кількість інфраструктурних проектів, що реалізуються за підтримки Фонду.  Субвенція на підтримку ОТГ складе 1,9 млрд грн. Кім того, ще 4,5 млрд грн. складе субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів.

Фото без опису

Мільярд – на нову українську школу

В проекті бюджету-2019 видатки на освіту збільшені на 28 млрд грн. порівняно з бюджетом на цей рік (до 242,6млрд грн.). За рахунок зростання видатків на освіту будуть збільшені вчительські зарплати. В 2017 році вчительські зарплати зросли на 50%. В цьому році – ще на 25%. Загалом вчительські зарплати у поточному році в середньому зросли на 1500 грн. Підвищені зарплати отримали понад 406 тис українських вчителів. В бюджеті наступного року також закладене збільшення зарплат для вчителів – на 9%. Зокрема, зарплата вчителя без категорії в наступному році збільшиться з 6303 грн до 6871 грн на місяць, вчителя І категорії - з 8301 грн до 9050 грн на місяць, вчителя вищої категорії – зросте з 8849 грн до 9648 грн на місяць. Таким чином, завдяки урядовій ініціативі за три роки вчительські зарплати виростуть майже на 85%.

Уряд ставить за мету створення сучасного освітнього простору для первачків, що прийдуть навчатися у 2019-2020 навчальному році. На ці цілі в проекті бюджету закладено 1 млрд грн. Ще 300 млн грн. держава витратить в наступному році на підвищення кваліфікації вчителів.

Фото без опису

7 млрд гривень – на ліки

Уряд змінює систему охорони здоров’я, щоб кожен українець мав можливість отримати якісну і своєчасну медичну допомогу та доступне лікування. У 2019 році видатки державного бюджету на медицину по загальному фонду збільшено на 8,4 млрд грн до 92,3 млрд. грн. Видатки зведеного бюджету складуть 128,3 млрд.грн.

Зокрема, на фінансування програми  «Доступні ліки» передбачено 1 млрд.грн.  Ще майже 6 млрд грн. держава витратить на централізовану закупівлю ліків.

Вже з другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику – рентген, УЗД, ехо серця, мамографію та ін. На програму «Безкоштовна діагностика» уряд виділив 2 млрд.грн.

З наступного року Уряд розпочинає реформу екстреної медичної допомоги, на що передбачено 1 млрд.грн. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю нових «швидких» з новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання.

Фото без опису

301,8 млрд гривень – соціальні видатки бюджету

Головна мета всіх реформ, які проводить уряд – підвищення якості життя громадян. Тому проект бюджету на наступний рік відбиває головний принцип урядової соціальної політики: «держава захистить всіх, хто потребує державної допомоги».

Уряд передбачив в 2019 році збільшення розміру субвенції місцевим бюджетам на виплату соціальних допомог на 3,1 млрд грн. до 63 млрд грн.

З 1 березня 2019 року пенсії будуть автоматично перераховані  в залежності від зростання інфляції та середньої заробітної плати. За підрахунками Міністерства соціальної політики, в 2019 році показник середньої заробітної плати, який використовується у формулі перерахунку пенсій, зросте на 17%. Пенсії також будуть перераховані в зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму – з 1 липня (з 1 497 грн. до  1 564  грн) та 1 грудня (з 1 564  грн до 1 638 грн). А токож зростанням мінімальної заробітної плати з 1 січня 2019 року.

В наступному році продовжиться ініційоване Урядом підвищення пенсій колишнім військовослужбовцям.  З 1 січня 2019 року військові пенсії зростуть в середньому ще на 738 гривень.

Фото без опису

1 млрд гривень – на вітчизняне кіно

Уряд приділяє особливу увагу розвитку культури. З 2016 року фінансування культури збільшиться в 2,8 раз. В проекті бюджету на наступний рік на фінансування відповідних статей закладено 5,5 млрд грн.

Такий підхід вже дає свої результати. Зокрема, українські фільми стають популярними не тільки на Батьківщині, а й за кордоном. У наступному році буде продовжено бюджетну підтримку розвитку вітчизняного кіно. На ці цілі в проекті бюджету закладено 1 млрд грн.

Бюджетна підтримка також буде надаватися розвитку і популяризації української книги. В проекті бюджету на це передбачено в загальному фонді 145,5 млн грн.

До запропонованого нами проекту державного бюджету надійшло багато депутатських пропозицій – на 2,2 трлн гривень, це майже два бюджети. Уряд готовий конструктивно працювати з комітетами і депутатами, щоб зробити бюджет кращим. Але наше головне завдання – зберегти збалансований бюджет, який дасть можливість розвивати національну економіку. Ухвалення бюджетного законопроекту – це перший крок, який дозволить в наступному році продовжити розпочаті реформи і зробити нашу державу сильною.


30 тисяч родин отримали “пакунки малюка”

30 тисяч родин по всій країні вже отримали «Пакунок малюка». Урядову ініціативу для  підтримки родин з дітьми було запроваджено з 1 вересня.  «Пакунок» - це додаткова допомога від держави батькам новонароджених, в якому є найнеобхідніші для малюка речі. Пакунок отримує кожна родина, в якій народжується дитина. Дитина з перших днів життя має отримати усе необхідне, не зважаючи на рівень матеріального забезпечення батьків. На сьогодні «пакунки малюка» отримують 23 регіони, Донецька та Луганська області наразі ведуть документальне оформлення щодо отримання таких пакунків.

Фото без опису

Як отримати «пакунок малюка»?

«Пакунок» надається всім новонародженим дітям, незалежно від місця народження, безпосередньо в пологовому будинку при виписці. Отримати його можуть мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини. Він надається у пологових будинках як  державної, так і приватної форми власності.

В разі, якщо «пакунок» на момент виписки в пологовому відсутній, батьки в пологовому подають заяву до управління соціального захисту, і працівники управляння доставлять його за місцем проживання дитини не пізніше 30 днів від її народження.

Що є в «пакунку малюка»?

Це набір з 25 найнеобхідніших для новонароджених діток речей. Зокрема, це одяг, підгузки, ковдри, рушник, матрац, дитячі крем та мило, ножиці, серветки, пелюшки, термометри. Весь комплект упакований в коробку-колиску з міцного картону, розміром 43×70×27 см.

Фото без опису

Чому в «пакунку» немає дитячих сумішей та медикаментів?

В «пакунку малюка» немає жодних лікарських засобів, тому що їх має призначати лікар, а універсальних ліків, які підходять усім дітям, не існує. В пакунок вирішено не включати також пляшечки та дитячі суміші, оскільки МОЗ України підтримує позицію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо користі грудного вигодовування. Вигодовування сумішами можливе лише у тих випадках, коли жінка не може годувати дитину грудним молоком. Пляшечки та суміші в «пакунку» могли спонукати мам новонароджених відмовитися від грудного вигодовування на користь сумішей.

Чи зменшаться грошові виплати при народженні дитини з наданням «пакунку малюка»?

«Пакунок малюка» жодним чином не впливає на отримання грошової виплати при народженні дитини. Це окрема додаткова безповоротна адресна допомога кожній дитині, яка народилася. Також він ніяк не впливає на обчислення сукупного доходу родини, якщо вона подає документи до органів соцзахисту.

Скільки коштує «пакунок»?

Вартість одного «пакунка малюка» складає 3 377 грн 80 коп. (вартість включає коробку, її вміст, послуги з упаковки та транспортування). За попередніми розрахунками вартість речей в пакунку мала складати не більше 5 000 грн, в підсумку наповнення пакунку вдалось закупити дешевше. Зекономлені кошти будуть спрямовані на закупівлю додаткових пакунків на 2019 рік.

 Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету міністрів України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь