Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Питна вода  і здоров’я людини

Дата: 24.02.2025 14:07
Кількість переглядів: 94

Фото без описуПитна вода є невід’ємною частиною життя кожної людини. Вона визначає не лише фізіологічний стан організму, а й загальний рівень здоров’я. Жоден життєво важливий процес в організмі не може відбуватися без води, тому її якість має прямий вплив на всі біохімічні та фізіологічні процеси, що протікають в організмі.

Згідно із Законом України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», питна вода включає воду, призначену для споживання людиною, незалежно від її джерела (водопровідна, фасована, з бюветів, колодязів, шахтних колодязів, джерел тощо). Вона використовується для фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб.

Вживання забрудненої води може стати причиною розвитку різноманітних захворювань, таких як вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та захворювання, викликані гельмінтами. Окрім того, незадовільна якість води може призвести до хронічних хвороб органів травлення та погіршення загального стану організму.

Якість питної води визначається не тільки її хімічними та мікробіологічними характеристиками, а й санітарно-гігієнічними умовами водопостачання. Згідно зі статтею 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання, і на сільські, селищні, міські ради згідно зі статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.

Вода повинна відповідати гігієнічним вимогам – володіти якісними органолептичними властивостями, бути прозорою і не мати стороннього присмаку та запаху, не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров’я людей.

Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також конкретних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів (гепатиту А) і найпростіших паразитів, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини. Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів та хвороботворних бактерій – збудників захворювань, а також яєць та личинок гельмінтів тощо.

Особливу увагу треба звернути на колодязну воду громадських та приватних криниць, яка є джерелом питної води для багатьох громадян. Чимало людей використовують воду з джерел, що не відповідають стандартам водопостачання. Проблеми виникають через порушення санітарних норм при влаштуванні колодязів, такі як неправильне розташування біля забруднених територій, недотримання відстаней від вигрібних ям, місць утримання худоби; просочування у воду колодязів грунтових вод, забрудених стічними водами після прання білизни; неправильне використання добрив та отрутохімікатів на присадибних ділянках. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, грунтові і стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. 

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків до трьох років, при приготуванні сумішей для дитячого харчування, оскільки може бути отруєння на водно- нітратну метгемоглобінемію, внаслідок якої реєструювалися летальні випадки. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

Часто люди вважають, що кип’ятіння забрудненої води усуне всі її проблеми. Проте, якщо вода містить нітрати, кип'ятіння тільки збільшує її токсичність. В такому випадку її не можна використовувати навіть для пиття, її застосування обмежується лише технічними цілями (миття посуду, прання білизни).

Контроль за якістю води регулюється Державними санітарними нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10, які визначають вимоги до органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних та паразитологічних показників питної води. Суб'єкти господарювання зобов'язані регулярно здійснювати контроль на всіх етапах постачання води — від водозабору до кінцевого споживача.

Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, що пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку Ви споживаєте.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь