Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

«Паління чи здоров’я – вибирайте самі»

Дата: 17.02.2022 08:49
Кількість переглядів: 48941

Фото без описуЗа статистикою, в Україні курить чверть дорослого населення, 2/3 розуміють, наскільки це шкодить здоров’ю, і хочуть позбутися поганої звички. Близько 3  млн. українцям це вже вдалося зробити. Основна мотивація – хвороби, які є наслідками цієї згубної звички.

Скільки людям не говори, що куріння шкодить здоров’ю, для них це – не аргумент. На абонент у басейн чи велосипед грошей шкода. А на сигаретах не економлять, бо для них це — “товар першої необхідності”. Згодом дивуються, чому з’явилися проблеми з тиском, чому без задишки на третій поверх піднятися не можуть, чому інфаркт стався у молодому віці. Зі шкідливою звичкою, як правило, прощаються, коли у лікарню потрапляють.

Коли людина затягується сигаретою, виникає спазм судин, зростає кількість серцевих скорочень (серце намагається активніше проштовхати кров). У цей час органи і тканини відчувають кисневе голодування. Їм бракує поживних речовин. На цьому тлі може трапитися судинна катастрофа – інфаркт, інсульт тощо. Свою чорну роботу робить і вуглекислий газ. Він “чіпляється” до гемоглобіну, перешкоджаючи еритроцитам переносити кисень.

90% хворих на рак легень померли через те, що курили. Серед тих, що померли від бронхіту і енфіземи курців, — 75%. А серед тих, кому вік вкоротила ішемічна хвороба серця, шкідливу звичку мав кожен четвертий. 25% курців помирає передчасно. За шкідливу звичку доведеться заплатити 10−30 роками життя (залежно від індивідуальних особливостей організму та кількості викурених сигарет).

Смертельна доза нікотину міститься… в одній пачці (якщо викурити її за раз). Підлітка можуть вбити і 10 сигарет.

Тютюн робить чоловіків імпотентами, а жінок — безплідними.  

Фото без описуКожна третя жінка-курець народжує недоношену дитину. Дитину наражає на ризик не тільки та жінка, яка курить, а й та, яка перебуває у задимленому приміщенні (так званий, пасивний курець). І навіть та жінка, яка кинула курити… рік чи два тому!

Курців підстерігає ще одна „фірмова” хвороба – облітеруючий ендартериїт, або як її називють у народі „ноги курця”. У стінках судин нижніх кінцівок розвивається запальний процес, який призводить до порушення кровопостачання, а згодом – до повного перекриття артерії. Запалення виникає через частий спазм судин. Основний симптом – біль у ногах, який виникає при нетривалій ходьбі.

Під час куріння людина відчуває слабкий збуджувальний ефект, і це те, заради чого курці нищать своє здоров’я! Страждає і зовнішній вигляд: жовтіють шкіра, зуби, білки очей. З’являються ознаки передчасного старіння, проти якого косметичні засоби безсилі.  

Поради тим, хто хоче кинути курити:

  • Замість пачки сигарет покладіть до сумки плитку шоколаду чи пакетик насіння або горішків. Коли виникає бажання затягнутися тютюновим димом, жуйте.  
  • Цей спосіб підійде економним людям. Якщо кожного дня викурюєте по пачці, а пачка коштує 50 гривень, підрахуйте, скільки витрачаєте за місяць? А за рік? Чи не краще було би витратити ці гроші на щось більш корисне?
  • Кидайте курити “за компанію” — з приятелем, колегою по роботі, дружиною. Але це обов’язково має бути людина, з якою проводите багато часу.
  • Замість того, щоб викурювати за день пачку, викурюйте для початку половину. Поступово зменшуйте “дозу” — дев’ять цигарок, вісім, сім… І так, поки не дійдете до однієї. А відмовитися від одного-єдиного перекуру буде легше, ніж одразу від двадцятьох.
  • Якщо комусь з ваших знайомих вдалося позбутися шкідливої звички, попросіть поділитися досвідом.
  • Вас не лякають страшні написи на пачках сигарет? І справді, якщо ви — жінка, чого боятися імпотенції? Та й чоловіка не злякає попередження, що “куріння провокує вади розвитку у плоду”. Випишіть на листку ті загрози, які справді викликають холодний піт. Наприклад, “через сигарети захворію на рак і помру. Мені залишилося жити два роки”. Або адресне звернення на кшталт “Василю, хочеш жити — кидай курити!” Папірець приклейте до пачки. Напис читайте щоразу, коли виймаєте сигарету.
  • Почитайте світовий бестселер — книгу Алена Кара “Легкий спосіб кинути курити”. Він викурював за день… 100 сигарет і кинув! За статистикою, його методика допомагає дев’ятьом людям з десяти. Спробуйте!

До речі. Переважна більшість власників та керівників тютюнових компаній і члени їх родин не курять! Дехто з них чесно зізнається, що для них – це бізнес, і чим більше людей буде курити, тим багатшими вони  будуть, а  здоров’я курців їх не цікавить.  Можливо курцям варто замислитися, чому на їхньому зіпсованому здоров’ї має хтось збагачуватися?

Пам’ятайте!  Ваше здоров’я – у Ваших руках!

 

Городоцьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь