A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Сатанівська об’єднана територіальна громада
Хмельницька область, Городоцький район

Святковий стіл має бути святковим

Дата: 28.12.2019 21:51
Кількість переглядів: 251

Новорічні свята – це не тільки веселий період, а й справжнє свято для шлунку.

Останнє часто призводить до порушень функціонування шлунково-кишкового тракту та може закінчитись інфекційним захворюванням, що точно не сприяє гарному початку року.

Причиною занедужання у святкові дні найчастіше стають оселедець, майонез та заправлені ним страви, також ковбаси, холодець, а особливо недостатньо просмажена риба. Інфекцію можуть викликати стафілококи, бактерії групи кишкової палички та сальмонели, які знаходяться у зіпсованих або термічно необроблених продуктах.

Варто пам’ятати, що салати з майонезом не можна зберігати довше доби навіть в холодильнику, а тим паче залишати надовго на столі при кімнатній температурі. Отруїтися можна навіть пліснявою квашених огірків, які погано помили перед приготуванням салату.

Тож, щоб не зіпсувати собі свято, не використовуйте продукти, якщо підозрюєте, що вони не свіжі або зіпсовані.

Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує дотримуватися наступних порад під час приготування вдома страв до святкового столу:

  • зберігайте харчові продукти і готові страви в чистому холодильнику та при низьких температурах (рекомендована температура від 0 до + 40С);
  • не їжте та не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності, навіть якщо ця їжа має приємний запах і вигляд;
  • дбайте про чистоту рук і місця, де готуєте;
  • розділяйте готові та сирі продукти, не використовуйте спільний ніж, миску або дощечку для всіх продуктів одночасно;
  • знайдіть для кожного продукту свій інвентар або мийте його після кожного продукту, перед тим, як працювати з іншим;
  • не залишайте страви на столі довше ніж на дві години.

Щоб підготувати свій організм до різноманітності їжі на столі та уникнути порушень функціонування шлунково-кишкового тракту, перед застіллям рекомендовано пити багато води.

Крім того не варто переїдати - не перевантажуйте свій організм, вставати з-за столу краще з легким відчуттям голоду. А найголовніше, якомога більше часу проводити в русі - танцюйте, веселіться і спілкуйтеся!

Зустрічати улюблене свято з близькими людьми – це прекрасно, тому не варто його перетворювати на звичайне поглинання їжі. Бажаємо вам бути уважними та отримати лише приємні емоції від зимових свят!

 

Городоцьке РУ ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь