A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Відповідь на скаргу мешканців с. Клинове, щодо проведеної десикації соняшника авіаційним методом

Дата: 12.09.2019 08:08
Кількість переглядів: 849

Фото без опису

Городоцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє про те що 10.09.2019 року спеціалістами Городоцького  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області в складі комісії створеної розпорядженням від 03.09.2019 №117/2019/н Сатанівської селищної ради  було розглянуто скаргу  мешканців с. Клинове.

В ході розгляду скарги керівником відділку кластеру   ПП «Аграрна компанія 2004» було повідомлено що 29.08.2019 року авіаційним методом проводилась десикація соняшнику сільськогосподарських угідь в с.Клинове з використанням десиканту - Десикант, РК.

Відповідно переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених для використання в Україні  даний десикант  дозволений для використання в якості гербіциду і десиканту для знищення бур'янів.

Згідно інструкції діюча речовина даного десиканту являється дикват дипромід, 150 г/л, хімічний клас – похідні дипіридилію. Під дією ультрафіолетового випромінювання розкладається ( період напіврозпаду становить менше тижня).Ступінь десикації залежить від норми внесення, культури, густоти стояння рослини, погодних умов. При авіаційному обприскуванні соняшнику відмічаємо побуріння кошиків, час очікування 4-6 днів.

Дикват, як і інші похідні дипіридилому,  надають контактну не вибіркову  дію на рослини. З'єднання відноситься до контактних гербіцидів, що руйнують мембрану. У місцях попадання на рослини препарат руйнує тканини і швидко (протягом 2 – 4 діб) викликає загибель рослин. Характеризується швидким гербіцидним ефектом і знищує надземну   частину рослини при використанні малих доз, використовується як дефоліант і десикант. На світлі при певних умовах і відносній вологості дикват може пересуватися по ксилемі, що         прискорює загибель надземної частини рослини. Категорично заборонено застосовувати препарат під час плодоношення культури. Симптоми пошкодження: в'янення, поява некротичних плям, побуріння і відмирання  листя . Препарати на основі диквату диброміду відноситься до 2 і 3 класів небезпеки для людини і 3 класу небезпечності для бджіл.        

Механізм дії даного препарату швидко прискорює достигання і сприяє ранньому збиранню урожаю, швидко розпадається в рослинах на нетоксичні сполуки, знижує вологість насіння. Діюча речовина – дикват перетворюється на перекис водню, що руйнує мембрани клітин. Це призводить до засихання всіх зелених частин рослин, але під дією ультрафіолетових променів перекис водню швидко розпадається. Даний препарат безпечний для застосування на насіннєвих посівах, має контактну дію, не накопичується в продукції. Оброблену продукцію (в тому числі солому) через чотири дні після застосування можна використовувати для годівлі худоби.

У грунті  сильно зв'язується . Піддається швидкому руйнуванню грунтовими мікроорганізмами. Здатність розкладати дикват мають деякі дріжджі, а також анаеробна бактерія Clostridium. У зв'язку з цим у грунті не накопичуються залишкові кількості гербіциду. Оскільки дикват являє собою катіон, то при попаданні в грунт він швидко інактивується завдяки зв'язуванню з негативно зарядженими грунтовими частинками.  У зв'язку з цим дикват майже не пересувається в грунті, не вимивається з неї водою і не всмоктується корінням рослин, а незабаром після внесення не робить гербіцидної дії. Препарат малотоксичний для птахів, бджіл, водоростей, риб і дощових черв'яків.

Максимально допустима добова доза для людини 0,002 мг/ кг.

 

Начальник  Городоцького  РУ

ГУ Держпродспоживслужби в

Хмельницькій області                                                      О.В. Ринда

        

Виконавець Сторожук О.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь