A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

БОТУЛІЗМ: знання задля безпеки

Дата: 19.06.2019 17:05
Кількість переглядів: 634

Фото без опису

З настанням тепла закономірно зростає кількість харчових отруєнь, в тому числі викликаних збудником ботулізму. Розповсюдженість збудника цього захворювання в ґрунті і прісних водоймах обумовлює його потрапляння на продовольчу сировину (овочі, фрукти, гриби, рибу, м'ясо) з якої виготовляють харчові продукти. Порушення технології обробки сировини, приготування і зберігання може сприяти розмноженню збудника та утворенню небезпечного токсину.

Ботулізм – важке харчове отруєння, летальність від якого сягає 20 відсотків. Ось чому ми неодноразово звертались до населення району  з роз’ясненнями, як правильно переробляти сировину та зберігати готові продукти і в першу чергу консервів домашнього виготовлення.

На жаль, як показує час, ці застереження не завжди приймаються до уваги. У минулому році в області перехворіло на ботулізм 8 осіб. Переважно чинником збудника була консервована, солена або в’ялена риба власного виготовлення. На сьогодні захворюваність на ботулізм стає все гострішою проблемою. В першу чергу це пов’язано із різким збільшенням виготовлення консервів в домашніх умовах, а це значно збільшує ризик виникнення харчових токсикоінфекцій, серед яких ботулізм займає далеко не останнє місце. За нашими спостереженнями, більшість – це поодинокі випадки, рідше - сімейні вогнища, причиною захворювання яких є консервована продукція, виготовлена в домашніх умовах. Ще раз підкреслюємо, - продукція домашнього виготовлення.

Вже у поточному році зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм. Чинником передачі збудника були: консервована м’ясна та рибна продукція домашнього виготовлення.
Хочемо застерегти, що причиною виникнення ботулізму можуть стати не лише вказані продукти, а й консерви з овочів та фруктів, копченості, солена продукція, яка виготовлена в домашніх умовах, без дотримання ретельної обробки сировини.

Отже, ще раз нагадуємо основні правила, які повинні дотримуватись населенням при виготовленні харчових продуктів, в т.ч. консервованих в домашніх умовах:

- ретельно обробляти тару, сировину для виготовлення консервів ( мити, ошпарювати, кип’ятити);

- при домашньому консервуванні використовувати автоклав, коли досягається температура 120 гр. і більше, при якій ботулотоксин гине;

- суворо дотримуватись умов зберігання продукції;
- ні в якому разі не вживати вміст консервів, які мають ознаки бомбажу (тобто здуття), або які викликають сумніви щодо їх якості;

- перед вживанням консервів ретельно їх прогрівати або кип’ятити у продовж 15-20 хвилин, вживати в той же день, оскільки токсин ботулізму в більшості не змінює зовнішній вигляд, смак і запах харчового продукту;

- ні в якому разі не купувати на ринках та в приватних осіб консервовану продукцію, ковбаси домашнього виготовлення.
      

Городоцьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області  нагадує, якщо Ви будете виконувати ці вимоги, то не заподієте шкоди своєму здоров’ю та здоров’ю близьких і уникнете цього важкого захворювання.

 Городоцьке РУ ГУ  Держпродспоживслужби в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь