A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

«Тютюн і здоров'я легень»

Дата: 29.05.2019 21:46
Кількість переглядів: 1682

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

31 травня 2019 року – Всесвітній день боротьби із тютюнопалінням

Центр громадського здоров’я МОЗ України та громадська організація «Центр громадянського представництва Життя» у партнерстві з Міністерством молоді та спорту України і Всесвітньою організацією охорони здоров’я проводить у червні 2019 р., в рамках заходів присвячених Всесвітньому дню без тютюну, національну інформаційну антитютюнову кампанію «Дим - невидимий вбивця» з метою зменшення поширеності куріння та популяризації здорового способу життя серед населення.

Солодка небезпека кальяну

Красиво виглядає, ароматно пахне, але наскільки безпечний?

Східна традиція курити кальян вже стала частиною західної культури. Стає важко знайти кафе, бар або ресторан, які не пропонували б своїм гостям затягнутися тютюном із солодким запахом. У багатьох країнах, в яких курити сигарети в громадських місцях не дозволяється, заборона на кальян, зазвичай, не поширюється.

Куріння кальяну вважається безпечною розвагою, за якою може провести вечір із друзями. Більшість курців вважають кальян безпечним, але хіба це справді так? Ідея, що кальян цілком безпечний, – це міф.

Куріння кальяну останніми роками набуло доволі широкого поширення серед населення України, хоч ще 20 років тому куріння кальяну було фактично відсутнє на нашій території. Певним чином це пов'язано із очікуваннями споживачів, що це заняття є менш шкідливим, аніж куріння сигарет та інших тютюнових виробів. Крім того, ці очікування підкріплються тенденційною інформацією, яка поширюється різними комерційними підприємствами, які зацікавлені у продажу сумішей для кальяну заради отримання прибутків.

Ще у 2005 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають злоякісні новоутворення легень та рак інших локалізацій, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання. При цьому кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров'я, аніж вживання інших тютюнових виробів, адже джерело диму, який потрапляє у ваші легені, цілком ігнорується.

Щоб тютюн у кальяні не став вогким і добре горів, у тютюн додають вугілля. Тому курці кальяну і оточуючі їх люди, вимушені вдихати не лише продукти згорання тютюнової суміші, а й продукти згорання вугілля, у тому числі чадний газ, важкі метали і смоли.

Чадний газ (монооксид вуглецю - СО) є токсичною речовиною, яка в малих дозах викликає головний біль, запаморочення, а у відносно великих дозах може призвести до смерті. Дослідження показали, що у видиху курців сигарет вміст СО в середньому в 10 разів вище, ніж у видиху некурців, а у видиху курців кальяну він у кілька разів вищий, ніж у видиху курців сигарет. Через високий вміст чадного газу у курців кальяну (а також персоналу кальян-барів) доволі часто трапляляються випадки запаморочень, які іноді потребують госпіталізації та кисневої терапії. Проте й відносно невеликі дози СО дають багато негативних ефектів. Дослідження показали, що через зумовлений чадним газом знижений рівень кисню у крові погіршуються навички управління автомобілем і тому курці кальяну мають на третину вищий ризик потрапляння у ДТП.

Крім того, при горінні вугілля в кальяні утворюється ще й багато канцерогенів, наприклад, бензпірен, поліароматичні вуглеводні, важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до небезпечних концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі.

Одне з головних помилкових уявлень полягає у тому, що шкідливий вплив тютюну зводиться до мінімуму, тому що дим очищається крізь воду. Але ж хіба вода не охолоджує дим, що робить його менш шкідливим, ніж у сигаретах? Вода фільтрує незначну частку диму, але 85% тютюнового диму складається з газів, які не мають кольору, смаку, запаху і не затримуються водою. Вода переважно фільтрує речовини, які формують запах тютюнового диму. Тому люди, які самі не курять кальян, але знаходяться у задимленому приміщенні, не відчувають небезпеки. Відвідувачі барів, в яких дозволялося курити кальян, мали рівень монооксиду вуглецю в організмі втричі більший, ніж у відвідувачів барів з дозволеним курінням сигарет. Дехто із відвідувачів таких барів, а особливо часто обслуговуючий персонал, відчуває наркотичне сп'яніння, що пояснюється ранньою стадією отруєння чадним газом.

Концентрації дрібних часток, які є важливим фактором ризику серцево-судинних захворювань, у повітрі кальян-барів вдвічі вище, ніж в повітрі барів, де курять інші тютюнові вироби.

Дійсно, шкідливість однієї затяжки при фільтруванні через воду зменшується, але питання в кількості затяжок. Кальян курять хвилин 20, а часто й цілу годину. Отже, замість 8-12 затяжок звичайної сигарети курець кальяну робить від 50 до 200 затяжок. А це дорівнює курінню однієї сигарети за іншою. Впродовж години куріння кальяну людина може вдихнути дим за обсягом у 100 або 200 разів більше, ніж від звичайної сигарети. Таким чином один кальян відповідає пачці викурених сигарет. Цей факт – несподіваний для багатьох людей. Завдяки охолодженню тютюнового диму водою курці кальяну затягуються глибше і токсичні речовини диму потрапляють аж у нижні частини легенів, що підвищує ризик важких респіраторних захворювань.

Тютюнову суміш для кальянів зазвичай підсолоджують гліцерином та додають багато інших речовин. Якщо гліцерин перегрівається, утворюється токсична речовина - акролеїн. Вплив на здоров'я багатьох інших речовин, які додаються до кальяну, не досліджений і може також становити додаткову небезпеку. До тютюнової суміші технологічно дуже легко додати заборонені наркотичні та інші речовини. До того ж іноді дим кальяну фільтрують не через воду, а через алкогольні напої, що становить ще один фактор небезпеки.

Люди, які курять кальян у публічних місцях, наражаються на ризик інфекційних захворювань, оскільки прилади не проходять повної стерилізації після використання іншою особою. Мундштуки деяких кальянів оснащені бавовняними фільтрами або пластиковими сіточками. Втім, у доповіді Всесвітньої організації охорони зазначено, що немає жодних доказів про зменшення шкоди куріння таким мундштуком. Частки слини інших споживачів неодмінно потрапляють у воду, через яку проходить дим, тому при курінні кальяну може передаватися туберкульоз, грип, герпес, гепатит та інші інфекційні захворювання. Змінні мундштуки здатні лише частково зменшити цей ризик. За даними ВООЗ, до 17% нових випадків туберкульозу в країнах Близького Сходу викликано сумісним курінням кальяну.

МОЗ нагадує, і рекомендує усім, хто все ще продовжує курити кальян:

- Припинити куріння кальяну взагалі, якщо ж не вистачає сили волі, то:

- Утримуватися від спільного куріння кальяну в публічних місцях або з іншими особами, особливо під час епідемії грипу.

- Не приступати до керування автомобілем щонайменше 30 хвилин після куріння кальяну.

Якщо ви не проти провести вечір з друзями в кальянній, згадайте, чим загрожує подібна тяга до швидкого й легкого розслаблення. Щоб трохи «пом'якшити» вплив шкідливих речовин, які надходять в наш організм разом з димом від кальяну, намагайтеся частіше міняти мундштуки, уважно вивчайте склад використовуваної тютюнової суміші, не використовуйте алкоголь.

Пам'ятайте – приємний запах кальяну приховує шкідливі наслідки для організму. МОЗ може тільки попередити, але вирішувати вам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь