A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сатанівська територіальна громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Всесвітній день псоріазу

Дата: 26.10.2018 10:35
Кількість переглядів: 991

Фото без опису

У зв’язку з відзначенням Всесвітнього дня псоріазу, який відмічається в усьому світі 29 жовтня, важливі й корисні поради на щодень пацієнтам з псоріазом.

Псоріаз – хвороба не рідкісна. У всіх кінцях земної кулі від нього потерпають 80 мільйонів чоловік – діти й дорослі, чоловіки й жінки. І хоч ця хвороба, як правило, не є смертельною, проте, належить до тяжких і хронічних, в основному, через свої неприємні симптоми й неестетичні прояви. Скільки ж людей прокидаються щоранку з однією думкою: «Що зробити, аби позбутися цих лусочок і висипань?»! Тож як домогтися того, щоб загострення псоріазу відбувалося якомога раніше? Що потрібно зробити, щоб  поліпшити якість повсякденного життя хворого на псоріаз і зробити «світлі смуги» максимально тривалими.

Не «стресуйте»! Зведіть до мінімуму стреси, уникайте ситуацій, які призводять до нервово-психічного перенапруження – воно може спровокувати загострення хвороби. Не перетомлюйтесь і висипайтеся! Тривалість сну повинна бути не меншою, ніж 8 годин. Важливе значення має також Ваше ставлення до своєї недуги. Не треба її соромитися, навіть якщо висипання локалізуються на відкритих ділянках шкіри. Не загострюйте на них свою увагу, тоді їх менше помічатимуть і навколишні!

Бережіть шкіру від ушкоджень, подразнень і травм! Люди зі схильністю до утворення псоріатичних проявів чутливі до будь-якого подразнення шкіри. Часто свіжі висипання виникають у місцях механічного пошкодження шкіри – в ділянці порізів, подряпин, уколів, розчісування, потертостей, опіків, а також при вищипуванні брів, накопиченні мила під перснем, носіння тісного взуття чи гоління недостатньо гострим лезом тощо. Отож, будь-що уникайте цих чинників. А щоб запобігти розчісуванням, коротко підстригайте свої нігті.

Уникайте застосування мочалки! Приймаючи душ або ванну, користуйтеся м’якою губкою або бавовняною серветкою. Не використовуйте тверде мило й подразнюючі засоби для очищення шкіри, оскільки це можна призвести до появи нових висипань. Краще віддайте перевагу спеціальним дерматологічним гелям для вмивання, які мають гіпоалергенний склад, мінімум компонентів і збалансовану кислотність. Після водних процедур  на шкіру потрібно нанести пом’якшують засоби (крем або лосьйон для тіла), або запобігти її пересиханню.

Зволожуйте шкіру додатково! У сухому кліматі й при контакті шкіри з сухим повітрям ( кондиціонер, нагрівальні прилади) рекомендується наносити на шкіру зволожувальний крем, який перешкодить її розтріскуванню й пересиханню. По можливості, обмежуйте час перебування у приміщеннях, де працює кондиціонер.

Не зловживайте сонцем! Позитивну дію сонця на більшість людей, хворих на псоріаз, доведено, але намагайтеся не «згоріти», адже це зайвий раз травмує шкіру і може ускладнити перебіг хвороби. Протипоказане сонячне світло і в період загострення перебігу псоріазу. Отож, порадьтеся з лікарем про оптимальний режим прийому сонячних ванн і місце, де це краще робити.

Не застуджуйтеся й не переохолоджуйтеся!  Грип і ГРВІ призводять до зниження захисних сил організму, а тому є частою причиною загострення й рецидиву при псоріазі. Отож, уникайте контактів із хворими й переносниками інфекцій, дотримуйтеся засобів профілактики застудних захворювань. Остерігайтеся також стрептококової інфекції і, зокрема, запалень горла. В період ремісії хвороби корисно також обстежитися на предмет виявлення (і за можливості усунення) прихованих хронічних вогнищ інфекції (карієсу, хронічних запальних процесів у носоглотці, внутрішніх органах та ін.) та вжити заходів щодо їхнього усунення.

Займайтесь спортом! Будь-які фізичні навантаження при псоріазі припустимі, а декому – й необхідні, особливо тим, у кого псоріаз супроводжується ожирінням, а також тим, у кого робота не пов’язана з фізичним навантаженням. Але вони не повинні бути виснажливими, а помірними.

Геть алкоголь і цигарки! Вживання алкоголю і тютюну обтяжує стан хворого і провокує рецидив псоріазу. Фахівці рекомендують також обмежити споживання продуктів, які містять велику кількість жирів, білків, вуглеводів і холестерину. Деякі з них вважають також, що хворим на псоріаз варто частково або повністю виключити зі свого раціону часник, цибулю й хрін,а також томати, кетчуп, червоно ні ягоди. Натомість – більше їсти зелені, салати, селери, петрушки, кропу. Замість кави й міцного чаю, краще пити компоти із сухофруктів або неміцні чаї.

Виключити з харчування блюда, що містять багато жирів, у тому числі сало, свинину, а також продукти, що містять гірчицю, оцет, копченості, маринади.

Обережно поводьтесь з ліками! Це одна з найважливіших умов  для хворих на псоріаз у період ремісії. Варто максимально обмежити вживання медикаментів, за винятком тих, які призначає лікар для профілактики, або необхідних за життєвими показниками (серцеві, гіпотензивні, проти діабетичні та ін..). При лікуванні псоріазу з локалізацією процесу на руках надягайте бавовняні рукавички після нанесення ліків, щоб уникнути потрапляння їх в очі.

Менше контактуйте з «хімією»! Хворим на псоріаз рекомендується якомога менше мати справу з речовинами побутової хімії. Дуже обережно поводитись з пральними порошками, всілякими засобами для чищення й миття, лаками, фарбами, емалями, поліролями, розчинниками, сільськогосподарськими отрутохімікатами і т. ін.. Вони можуть сприяти появі різних дерматитів й алергічних висипань, викликати загострення псоріазу. Однак, при цьому важливе значення має індивідуальна чутливість людини до цих речовин.

І найважливіше: не зволікайте з лікуванням  псоріазу! Обстежуйтеся і консультуйтеся з лікарем – дерматологом, щоб уникнути загострень і ускладнень та тримати хворобу під контролем. Пам’ятайте, що шкіра – Ваше «слабе місце», на якому проявляється будь-яке Ваше неблагополуччя.

ЦПМСД Сатанівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь